12 februarie 2019

Nicolas Maduro: Criza politică din Venezuela este produsul Administraţiei "extremiste" din SUA

Mihai Draghici

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat că Administraţia de la Washington este formată din "extremişti" care au generat criza politică de la Caracas pentru a justifica o intervenţie militară, catalogându-l pe omologul său american, Donald Trump, drept adept al "supremaţiei albilor".

Sursă foto: Mediafax

"Este vorba de un război politic al imperiului Statelor Unite, al intereselor de extremă-dreapta care guvernează în prezent, al grupului Ku Klux Klan, care conduce Casa Albă, în scopul preluării controlului asupra Venezuelei", a declarat Nicolas Maduro într-un interviu acordat postului BBC.

Washingtonul "instigă la război pentru a prelua controlul asupra Venezuelei", a adăugat Nicolas Maduro, exprimând speranţa că "grupul extremist de la Casa Albă va fi învins de puternica opinie publică mondială".

Întrebat, referitor la asocierea cu mişcarea rasistă Ku Klux Klan, dacă îl consideră pe preşedintele american Donald Trump adept al "supremaţiei albilor", Nicolas Maduro a precizat: "Este, în mod public şi deschis... Ne urăsc pe noi, ne desconsideră, deoarece ei cred doar în propriile interese şi în interesele Statelor Unite".

Nicolas Maduro, contestat de Statele Unite şi de alte ţări occidentale în contextul crizei politice şi economice de la Caracas, a reiterat că se opune primirii de asistenţă umanitară din străinătate, argumentând că Venezuela are "capacitatea de a satisface toate necesităţile poporului şi nu va cerşi de la nimeni".

"Statele Unite intenţionează să creeze o criză umanitară pentru a putea justifica o intervenţie militară. Acest lucru se înscrie în farsă; de aceea, le spunem cu toată demnitatea că nu avem nevoie de resturile lor de pâine, de mâncarea lor toxică, de resturile lor", a subliniat Maduro.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile". De asemenea, China, Turcia şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.

Italia şi Grecia au semnalat că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia.