20 noiembrie 2018

Nicolae Nasta,secretar de stat în MApN : Cooperarea internaţională, esenţială în cazul dezastrelor

Monitorul Apărării şi Securităţii

Sursă foto: Mediafax

Secretarul de stat în Ministerul Apărării Naţionale, Nicolae Nasta, a precizat, marţi, la Conferinţa organizată de Monitorul Apărării şi Securităţii, că în cazul dezastrelor, cooperarea României cu alte organisme internaţionale este esenţială.

„Măsurile de consolidare a apărării colective reprezintă preocuparea noastră majoră. România s-a angajat să contribuie la consolidarea structurii de forţă a NATO prin înfiinţarea şi punerea la dispoziţie a Alianţei a unor comandamente regionale ce transmit un semnal puternic de reasigurare şi de consolidare aliate în actualul context complex de Securitate”, a precizat Nicolae Nasta, şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului şi secretar de stat, la Conferinţa „Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri", organizată, marţi, de Monitorul Apărării şi Securităţii, membru al MEDIAFAX în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale.

Potrivit lui Nasta, prin menţinerea unui nivel la 2% din PIB pentru Apărare, pentru următorii 10 ani, sunt create premisele consolidării capacităţilor forţelor armate române.

Nicolae Nasta a vorbit şi despre necesitatea cooperării internaţionale în cazul unor dezastre, precizând că la nivel naţional, capacităţile de înlăturare a efectelor unor dezastre pot fi depăşite.

„Dimensiunile, frecvenţa şi complexitatea tot mai crescută a dezastrelor, precum şi numărul populaţiilor afectate necesită capacităţi de răspuns atât pentru militari, dar şi pentru civili. În cazul unor dezastre majore, capacităţile de înlăturare a efectelor dezastrelor la nivel naţional pot fi depăşite. Pentru a răspunde acestor provocări, cooperarea şi coordonarea internaţională sunt esenţiale şi trebuie să existe un mecanism de lucru pentru eficientizarea unei operaţiuni integrate. Cererea tot mai mare pentru sprijinul internaţional necesită ca mijloacele de apărare militară şi civile să contribuie efectiv la operaţiunile de înlăturare a dezastrelor”, a mai precizat Nicolae Nasta.

Monitorul Apărării şi Securităţii, membru al MEDIAFAX a organizat conferinţa naţională "Continuitate şi discontinuitate în strategia de apărare a României pe parcursul celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri". La conferinţă au participat reprezentanţi ai mediului academic civil şi militar, oficialităţi ale instituţiilor statului, diplomaţí, parlamentari, foşti miniştri de Externe şi ai Apărării, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi asociativ din industria de apărare.

Conferinţa şi-a propus să ofere o perspectivă asupra diferenţelor conceptuale şi a convergenţelor teoretice ale securităţii naţionale în evoluţia sa, în cadenţa transformărilor care au marcat succesiunea secvenţelor istorice ale ultimei sute de ani.

(Nicolae Oprea)