27 martie 2023

New Strategy Center: Rusia are capacitatea de a mobiliza un număr mare de oameni, dar nu are capacitatea de a-i instrui, hrăni şi echipa la standarde normale

Andreea Soare

George Scutaru, Ecaterina Dadiverina şi Marcu Solomon, analişti în cadrul think tank-ului New Strategy Center, au analizat, în baza unor informaţii din surse deschise, elementele care influenţează moralul militarilor ruşi pe câmpul de luptă din Ucraina, ajungând la concluzia că, pentru luptele viitoare, necunoscuta rămâne spiritul de luptă al acestora, afectat de mai mulţi factori.

Sursă foto: Mediafax

Potrivit New Strategy Center, în urma unor informaţii apărute în presa internaţională şi pe reţelele de socializare, s-a putut observa, în ultimul timp, că militarii ruşi au moralul scăzut, atât din cauza lipsei de echipamente militare, medicamente şi alimente, cât şi a plăţii întârziate a soldei militarilor sau a remuneraţiei familiilor celor căzuţi în lupte, neînţelegerilor dintre liderii militari şi liderii mercenarilor şi misiunilor aparent fără sens primite de la conducerea armatei ruseşti. Aceste nemulţumiri din urmă apar chiar şi în grupurile „turbo-patrioţilor”, se arată în analiza NSC, ducând la simpatii tot mai puternice faţă de liderul Wagner Group, care se prezintă ca un lider de opinie.

Astfel, „ţinând cont de numărul celor mobilizaţi în primul val, de numărul facilităţilor de antrenament din Rusia şi Belarus, de cele două valuri de recrutare pe bază de conscripţie care la finalul unui an de  pregătire pot creşte numărul soldaţilor pe bază de contract, se poate estima că Rusia are capacitatea de  a genera o resursă umană de minim 400.000 de persoane în fiecare an pentru forţele sale armate. Rămâne, însă, problematică capacitatea lor de pregătire şi de luptă şi, mai ales, moralul lor. Motivaţia financiară se va atenua pe măsură ce va deveni evident că Rusia nu mai are fondurile necesare pentru solde şi  compensaţii băneşti pentru cei răniţi sau familiile celor decedaţi. Corpul mediu de comandă a fost  afectat de pierderile din primul an de război, fiind imposibil de pregătit într-un timp scurt un număr  suficient de căpitani, maiori şi locotenenţi-colonei care să aibă experienţa necesară. Ca şi în al Doilea  Război Mondial, va apărea o serie de ofiţeri tineri cu experienţă de luptă, prea puţin însă pentru a  compensa pierderile”, scrie New Strategy Center.

Conform autorilor analizei NSC, „tancurile Leopard nu sunt suficiente pentru a crea o schimbare majoră pe câmpul de luptă, însă moralul ruşilor se poate nărui astfel încât segmente întregi de front să se năruie. Dacă pe vremea lui Stalin existau comisarii politici şi trupele NKVD care-i executau pe cei care doreau să se retragă, acum va fi mai dificil să se apeleze la asemenea metode la o scară generalizată. Lipsa de respect a ofiţerilor ruşi pentru viaţa propriilor soldaţi, care îşi are rădăcinile într-o cultură militară istorică ce desconsideră valoarea resursei umane, va determina folosirea în continuare a recruţilor drept carne de tun în misiuni menite pentru soldaţii experimentaţi, ceea ce va creşte ruptura între corpul de comandă şi soldaţi. La toate acestea se vor adăuga tensiunile şi lipsa de omogenitate dintre trupele ruse şi mercenarii din gruparea Wagner, mai bine echipaţi cu armament individual şi mai bine plătiţi decât forţele Ministerului Apărării”.

„Ca şi în Primul Război Mondial, Rusia are capacitatea de a mobiliza un număr mare de oameni, dar nu are capacitatea de a-i instrui, hrăni şi echipa la standarde normale”, concluzionează analiştii. „Ordinele aberante şi misiunile imposibile de luptă sunt accentuate de lipsa de apetit a generalilor de a-i comunica lui Putin veştile proaste, căutând succese nesemnificative din punct de vedere strategic, aşa cum se încearcă acum la Bahmut, indiferent de costurile umane. Presiunea asupra soldaţilor prost echipaţi şi antrenaţi va creşte astfel, generată, în fapt, de însuşi comandantul suprem. Vladimir Putin nu îşi joacă în războiul din Ucraina doar cariera politică, ci propria viaţă. (...).”

”Aşa că singura cale de urmat pare a fi această spirală a violenţei, a nebuniei trimiterii pe front de noi contingente, cu un moral tot mai slab, din ce în ce mai prost pregătite şi echipate, rezultatul pe front fiind previzibil. Dacă Ucraina va fi ajutată de Occident să reziste, chiar şi într-un război ce se va întinde pe încă doi-trei ani, şansele unui colaps al regimului Putin sunt tot mai mari”, mai spun aceştia.