23 august 2019

Netanyahu sugerează că forţele israeliene au fost implicate într-o serie de atacuri aeriene ce au vizat obiective militare iraniene din Irak

Mircea Olteanu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a sugerat joi că Israelul a fost implicat într-o serie de atacuri aeriene recente ce au vizat poziţii militare iraniene aflate pe teritoriul Irakului, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Un grup paramilitar iranian a acuzat recent Israelul că a efectuat bombardamente pe teritoriul Irakului, cu acordul Statelor Unite.

Surse occidentale au declarat la sfârşitul lunii iulie că aviaţia militară israeliană a efectuat cel puţin două bombardamente în Irak, vizând poziţii militare iraniene. Conform postului Al-Arabiya, în atacuri au murit militari din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran şi combatanţi ai mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu pe această temă. Armata irakiană a confirmat moartea unui combatant iranian şi rănirea altor doi.

Cel mai recent incident din Irak atribuit Israelului s-a produs marţi. O explozie, cauzată de un presupus raid aerian, a avut loc la un depozit de armament situat în baza militară Balad, la 80 de kilometri nord de Bagdad, în provincia Salahuddin. Depozitul aparţine grupului paramilitar iranian Forţele de Mobilizare Populară, relatează postul tv Al Jazeera.

În cadrul unui interviu acordat postului israelian de televiziune Channel 9, difuzat joi, Netanyahu a fost întrebat dacă Israelul va acţiona împotriva obiectivelor iraniene în Irak în cazul în care va fi necesar.

"Acţionăm - nu doar dacă este nevoie, acţionăm în multe zone împotriva unui stat care vrea să ne anihileze. Desigur, le-am dat forţelor de securitate mână liberă şi le-am îndrumat să facă orice este necesar pentru a zădărnici planurile Iranului", a răspuns premierul.

Netanyahu nu a menţionat în mod explicit Irakul ca una dintre zonele în care acţionează forţele israeliene.

Bombardamentele marchează o extindere a operaţiunilor antiiraniene efectuate de armata israeliană. Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, vizând transporturi de armament destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah, o organizaţie susţinută de Iran. Hezbollah a trimis combatanţi în Siria pentru a ajuta Administraţia Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste.