03 martie 2019

Netanyahu: Israelul şi Rusia vor coopera pentru a se asigura că trupele străine se vor retrage din Siria

Mircea Olteanu

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, a declarat că ţara sa şi Rusia vor coopera pentru a se asigura că trupele străine se vor retrage din Siria, în contextul în care Israelul este preocupat de prezenţa tot mai puternică a Iranului în Siria, informează cotidianul The New York Times.

Sursă foto: Mediafax

Forţele israeliene au efectuat în Siria mai multe atacuri aeriene şi cu rachete în cursul conflictului civil din această ţară, vizând în special transporturi de armament iranian spre mişcarea şiită libaneză Hezbollah, dar şi obiective controlate de forţele iraniene sau cele sprijinite de Teheran. Israelul se teme că forţele iraniene ar putea rămâne pe termen lung în Siria, lucru care ar ameninţa securitatea Israelului.

Netanyahu, care în urmă cu câteva zile s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat că a transmis "fără echivoc şi clar" că raidurile aeriene israeliene în Siria vor continua.

"Preşedintele Putin şi cu mine am căzut de acord asupra unui obiectiv comun - scoaterea din Siria a forţelor străine care au venit în urma izbucnirii războiului civil", a adăugat liderul israelian.

Moscova nu a comentat încă afirmaţiile lui Netanyahu, însă Rusia a semnalat în trecut că este în favoarea retragerii forţelor străine din Siria, deşi plănuieşte să menţină baze permanente în această ţară.

În luna decembrie, preşedintele SUA, Donald Trump, a decis retragerea în totalitate a trupelor americane din Siria, motivând că organizaţia teroristă Stat Islamic a fost înfrântă. Liderul de la Casa Albă a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, au afirmat oficiali americani.

Ulterior, un oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei de la Washington a declarat că Statele Unite vor menţine aproximativ 400 de militari în Siria, în cadrul unei misiuni internaţionale care ar putea include până la 1.500 de persoane.