10 septembrie 2019

Netanyahu anunţă că va anexa părţi din Cisiordania, în coordonare cu SUA

Mircea Olteanu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marţi că, în cazul în care va fi reales, va extinde suveranitatea israeliană asupra văii Iordanului şi regiunii aflate la nord de Marea Moartă, în coordonare cu Statele Unite, informează publicaţia Haaretz.

Sursă foto: Mediafax

"Îmi anunţ astăzi (marţi, n.red.) intenţia de a impune, după formarea noului guvern, suveranitatea israeliană asupra Văii Iordaniei şi nordul Mării Moarte", a declarat Netanyahu, descriind zona drept "frontiera de est a Israelului".

"Din respect pentru preşedintele Trump şi din respect pentru prietenia noastră, voi aştepta cu impunerea suveranităţii până la dezvăluirea planului politic al preşedintelui", a afirmat Netanyahu.

"Atât cât este posibil, vreau să impun suveranitatea în comunităţi şi alte zone în coordonarea maximă cu Statele Unite," a adăugat liderul israelian.

Pe data de 17 septembrie sunt programate noi alegeri legislative în Israel, la doar şase luni după scrutinul precedent, în urma căruia Netanyahu nu a reuşit să formeze un guvern.

Israelul a ocupat Cisiordania în urma unui conflict cu ţările vecine în anul 1967. Cea mai mare parte a comunităţii internaţionale consideră drept ilegale coloniile israeliene din Cisiordania, o regiune locuită astăzi de aproape 3 milioane de palestinieni şi peste 400.000 de israelieni, potrivit unor estimări ale organizaţiei Peace Now.