24 noiembrie 2022

Nepoata lui Ali Khamenei, Farideh Moradkhani, a fost arestată în Iran pentru că a participat la proteste

Daniel Contescu

Activista pentru drepturile omului este nepoata Liderului Suprem iranian: fiica surorii lui Ali Khamenei.

Sursă foto: Mediafax

Regimul de la Teheran nu iartă pe nimeni. O altă femeie a fost arestată pentru că a continuat să lupte pentru libertatea şi drepturile sale. De data aceasta, însă, este vorba despre nepoata Liderului Suprem iranian, Ali Khamenei: Farideh Moradkhani, activista pentru drepturile omului.

Ea a ieşit în stradă alăturându-se mulţimii în semn de protest pentru cazul Mahsa Amini, kurda în vârstă de 22 de ani arestat pentru că a purtat vălul. incorect. Şi Farideh, la fel ca atâtea alte femei în aceste luni lungi de represiune dură din partea poliţiei, a fost oprită de poliţie şi arestată. A anunţat fratele său pe Twitter.

Nu este prima dată când i se întâmplă asta. Femeia, care este fiica surorii lui Ali Khamenei, fusese deja arestată în ultimele luni, pentru că a participat la un eveniment online de ziua de naştere a împărătesei Farah Pahlavi, soţia regretatului şah, şi a numit-o „draga regină”.

Oamenii nu se opresc şi continuă să iasă în stradă în mai multe oraşe iraniene. Protestatarii au susţinut din nou oraşele kurde, care au fost recent supuse unei represiuni severe din partea forţelor de securitate, cele care au folosit şi arme grele. Aceste oraşe au nevoie de asistenţă medicală şi alimente. Manifestanţii au strigat „Kurdistanul, ochiul şi lumina Iranului”. 

Între timp, Asociaţia Medicilor Oftalmologi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de numeroasele răni la ochi ale sutelor de protestatari, loviţi de gloanţe în faţă. Videoclipurile pe reţelele de socializare arată Parsa Ghobadi, în vârstă de 18 ani, care şi-a pierdut vederea la ambii ochi.