15 septembrie 2020

Nemţii i-au înfuriat pe ruşi: dacă vor acces la informaţiile privind otrăvirea lui Navalnîi, să ceară prin Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice

Florin Jipa

Rusia şi-a arătat, luni, nemulţumirea faţă de poziţia Germaniei care le cere anchetatorilor ruşi, care vor să aibă acces la mostrele recoltate în cazul Navalnîi, să facă cererea la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, arată Tass.

Sursă foto: Mediafax

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru Tass că cerinţa ministrului de externe german, Heiko Maas, este o tergiversare.

Maas a spus, luni, că experţi ai Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice au luat mostre în cazul Navalnîi, iar Rusia, ca membru al acestei organizaţii, poate să trimită o solicitare pentru a avea acces la informaţii.

Pe 12 septembrie, Ministerul Justiţiei din Berlin a aprobat cererea Moscovei de a participa la investigaţii, anunţând că procurorii de stat vor oferi asistenţă juridică Rusiei şi informaţii despre starea de sănătate a lui Navalny, „sub rezerva consimţământului său”.

 

NATO a cerut Rusiei să coopereze în cazul Navalnîi cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice

Şi aliaţii NATO au căzut de acord, la începutul acestei luni, asupra faptului că Rusia trebuie să coopereze şi să fie imparţială în investigaţia Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, privind otrăvirea oponentului politic rus Alexei Navalnîi, a declarat Jens Stoltenberg.

Mai mult decât atât, Stoltenberg a precizat că aliaţii NATO cer Moscovei dezvăluirea către Organizaţia de Interzicere a Armelor Chimice a detaliilor programului Novichok. Acesta a numit cazul Navalnîi drept „un atac la adresa drepturilor democratice”.

 

Rusia a respins orice acuzaţie privind implicarea în otrăvirea oponentului Alexei Navalnîi

Rusia a respins orice acuzaţie privind implicarea Moscovei în otrăvirea oponentului Alexei Navalnîi, în data de 20 august. Deoarece medicii ruşi i-au întrerupt tratamentul pentru otrăvire, Navalnîi a fost transferat, pe 22 august, la clinica Charite din Berlin, unde experţii germani au stabilit că bărbatul de 44 de ani a fost otrăvit cu Novichok, un agent neurotoxic dezvoltat de armata rusă. Şi laboratoare din Franţa şi Suedia au confirmat acelaşi lucru.

 

Serviciului secret al armatei ruse, GRU, a folosit Novichokul în urmă cu doi ani, în Londra, în tentativa de asasinat a lui Sergei Skripal

Novichokul a fost folosit şi în urmă cu doi ani, în Londra, în tentativa de asasinat a lui Sergei Skripal. Atunci, autorităţile britanice au prezentat dovezi despre implicarea serviciului secret al armatei ruse, GRU, în operaţiune, dar Moscova a negat: agenţii militari erau în zonă să viziteze un obiectiv turistic.

În aceste condiţii se ridică un semn de întrebare asupra bunelor intenţii ale investigatorilor ruşi şi dacă nu cumva misiunea lor este de a exploata punctele slabe ale anchetei în favoarea Moscovei.

Ca orice agent chimic militar, Novichok se presupune că este depozitat doar în condiţii de strictă supraveghere militară, iar orice folosire a lui, mai ales dacă cei implicaţi sunt militari, duce la cel care a dat ordinul, comandantul suprem al forţelor militare ruse, Vladimir Putin.

 

De rezultatul investigaţiei, depind proiecte economice comune între Germania şi Rusia

De rezultatul investigaţiei, depind proiecte economice comune între cele două ţări. Guvernul german este sub presiunea mai multor politicieni care au cerut suspendarea gazoductului Nord Stream 2, dacă Moscova nu începe investigarea otrăvirii lui Navalnîi.

Preşedintele Donald Trump a retras o treime dintre militarii americani din Germania, motivând miliardele de euro plătite de Berlin Moscovei, în timp ce Germania a refuzat să crească cheltuielile militare.