21 septembrie 2023

Neînţelegeri între Germania şi Franţa privind achiziţia de echipamente americane. Franţa vrea colaborarea cu industria europeană, dar Germania susţine că europenii nu pot livra echipamentele rapid

Andreea Soare

Neînţelegerile dintre Germania şi Franţa privind achiziţia de echipamente americane a fost subliniată din nou, zilele acestea, într-un interviu pe care miniştrii apărării celor două ţări l-au dat ziarului Le Monde, scrie Politico.eu.

Sursă foto: AP

Germania şi Franţa nu se pot pune de acord asupra achiziţiei de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune din cauza Iniţiativei Sky Shield, condusă de Germania, lansată în toamna anului 2022, care adună 19 ţări şi se bazează pe achiziţia în comun a sistemelor de apărare aeriană.

Planul iniţiativei este crearea unui sistem de apărare aeriană pe patru niveluri, de la protecţia imediată pe câmpul de luptă la vizarea ameninţărilor aflate la distanţe foarte mari.

Proiectul include achiziţii de la producători germani (IRIS-T), americani (PATRIOT) şi israelieni (Arrow). Cu toate acestea, achiziţia unor echipamente străine, non-europene, produce nemulţumiri de partea franceză, preşedintele Emmanuel Macron încercând să convingă capitalele europene să semneze contracte cu industria europeană, nu să cheltuie banii pe echipamente ale unor producători americani, israelieni sau chiar sud-coreeni. Şi ministrul francez al apărării declara, în iunie, că achiziţia sistemelor Patriot nu va întări autonomia Europei.

Însă omologul german al ministrului francez Sebastien Lecornu a declarat, pentru Le Monde, că industria europeană nu poate oferi echipamentele, în acest moment, atât de repede pe cât le poate oferi SUA, de exemplu.

„Ce contează pentru noi este să avem un scut deasupra Europei cât mai repede posibil. Suntem pregătiţi să achiziţionăm sisteme non-europene până când ne putem dezvolta noi sistemele în Europa. Industria europeană de apărare, inclusiv cea franceză, este un partener important, însă nu poate livra ce avem noi nevoie”, a declarat Boris Pistorius.

Joi, cei doi miniştri din Germania şi Franţa se vor întâlni la Baza Aeriană Evreux din Franţa pentru a discuta despre tancul de nouă generaţie produs în comun de cele două ţări. MGCS (Main Ground Combat System) a fost plănuit în 2017, la iniţiativa preşedintelui Macron şi a cancelarului Merkel, pentru a înlocui tancurile Leclerc şi Leopard 2 undeva între 2035 şi 2040. Joi, vor fi aprobate cererile operaţionale ale tancurilor. Şi alte state europene se pot alătura proiectului.