30 aprilie 2025

Neînţelegeri de ultim moment între SUA şi Ucraina cu privire la acordul pe minerale: Ori sunteţi pregătiţi să semnaţi, ori plecaţi acasă

Andreea Soare

Acordul pe minerale dintre SUA şi Ucraina este în pericol de a fi anulat pe ultima sută de metri, în timp ce delegaţia ucraineană se află deja în drum spre Washington, scrie Financial Times.

Sursă foto: x

Se pare că prim-ministra adjunctă a Ucrainei Iuliia Sviridenko se afla deja în drum spre SUA când reprezentanţii echipei lui Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, i-a transmis acesteia că, dacă nu este pregătită să semneze acordul, ar trebui să se „întoarcă acasă”.

Doi oficiali ucraineni au declarat că Washingtonul insistă ca atât acordul-cadru, cât şi un acord separat, mai detaliat, privind un fond de investiţii pentru gestionarea veniturilor din minerale, să fie semnate simultan.

O altă sursă familiarizată cu poziţia SUA a declarat pentru FT că discuţiile privind acordul au atins un impas după ce se presupune că Ucraina a încercat să „reevalueze termenii” acordului asupra căruia a  convenit în weekend.

Kiev a declarat pentru FT că informaţiile SUA sunt inexacte, subliniind că Ucraina nu poate semna ambele documente miercuri, 30 aprilie, deoarece acordul de fond trebuie ratificat de parlamentul ucrainean înainte de a putea fi semnat.

Preşedintele american, Donald Trump, voia să semneze acest acord înainte de împlinirea celor 100 de zile de mandat, întrucât consideră că acordul reprezintă o modalitate a SUA de a recupera banii acordaţi Ucrainei, de la începutul războiului la scară largă, deşi sumele pe care a pretins că le-a oferit Washingtonul au fost, iniţial, mai mari decât cele oficiale, publicate pe platforma Departamentului de Stat al SUA.

Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat miercuri, pe 30 aprilie, că viitorul ajutor militar din partea Statelor Unite ar putea fi luat în considerare ca parte a contribuţiei ţării la fondul pentru resurse naturale.

„Este un acord de a înfiinţa un fond de investiţii în Ucraina, cu o împărţire de 50/50 atât în ​​management, cât şi în contribuţii din partea fiecărei părţi. Contribuţiile vor fi făcute în formă monetară. Partea SUA poate fi considerată şi noul - subliniez, noul- ajutor militar pentru Ucraina", a spus acesta.

Solicitat să clarifice dacă fondul va presupune noi pachete de ajutor militar din partea Statelor Unite pentru a deveni operaţional, Şimal a răspuns afirmativ.

„Aţi înţeles absolut corect. Contribuţiile la acest fond pot şi ar trebui să includă fonduri monetare atât de la partenerii americani, cât şi de la Ucraina, dar şi noile ajutoare oferite Ucrainei după semnarea acordului pot fi considerate de ambele părţi drept contribuţie la fond”, a mai spus acesta, citat de Pravda Ukrainska.