05 septembrie 2018

Negrescu: România exercită fără sincope preşedinţia din umbră a Consiliului UE

Ionel Dancu

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a declarat miercuri, la sediul MAE, că România exercită „fără sincope", de peste două luni de zile, preşedinţia ”din umbră” a Consiliului UE, preşedinţie pe care o va prelua de la 1 ianuarie 2019.

„Contextul în care ne vom afla ridică foarte multe provocări. Fie că vorbim de Brexit, discuţiile privind cadrul financiar multianual, finalul de mandat al actualei Comisii Europene, alegerile pentru Parlamentul European, dezbaterea privind viitorul UE. România trebuie să fie capabilă să asculte diferite puncte de vedere şi să identifice acele soluţii de consens care pot fi împinse în plan european. De fapt, despre asta este vorba, rolul unei preşedinţii este acela de a media, de a găsi soluţii de compromis acceptate de statele membre (...) De foarte multe ori se prezintă ideea că noi vom guverna Uniunea Europeană, sau că vom lua decizii pentru alţii, or acest forum reprezintă punctul de vedere al statelor membre, un punct de vedere care ulterior este negociat cu reprezentaţii Comisiei Europene şi reprezentanţii Parlamentului European. Practic, deciziile finale nu sunt luate în acest format de lucru", a declarat, miercuri, ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, într-o conferinţă de prezentare a stadiului pregătirilor de către România a preluării de la 1 ianuarie 2019 a preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

Potrivit lui Negrescu, în acest moment România exercită „din umbră" preşedinţia Consiliului UE.

„Noi deja exercităm rolul de preşedinţie din umbră pe perioada mandatului actual deţinut de Austria. Ce înseamnă acest lucru? Inseamnă ca exercităm aceleaşi atribuţii ca pe perioada preşedinţiei. Mai exact, participăm la discuţii, lucrăm cu colegii austrieci să definim soluţii de compromis, avem colegi în Austria în echipa de organizare, deci practic exercităm un rol similar deja de mai bine de două luni, fără să existe sincope şi ce se întamplă acum se va întampla şi de anul viitor (...) O preşedinţie e măsurată prin prisma capacităţii de a finaliza dosare europene (...) Ieri a avut loc o nouă reuniune a Consiliului interministerial pentru pregătirea preşedinţiei, prezidat de prim-ministru, am adoptat calendarul revizuit al preşedinţiei României. Practic, noi avem definit tot ce înseamnă datele pentru consiliile formale şi informale şi avem lista de evenimente care vor fi organizate în România pe perioada preşedinţiei noastre", a declarat ministrul delegat pentru afaceri europene.

Responsabilul din cadrul ministerului pe dimensiunea de comunicare a exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului UE, Doris Mircea, a declarat, miercuri, că România va oferi participanţilor la reuniunile Consiliului UE „materiale promoţionale şi cadouri” care vor conţine, „în special cravate şi eşarfe”.

„Materialele promoţionale şi cadourile reprezintă emblema fiecărui stat membru şi reprezintă o cutumă, nu este ceva ce a inventat România. Noi preluăm de la celelalte state această practică. Cadourile sunt în speciale legate de cadouri şi eşarfe”, a declarat Doris Mircea.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2019, Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotaţie între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare şase luni. În timpul exercitării Preşedinţiei, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituţii europene, în special Comisia Europeană şi Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Preşedintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Preşedinţia rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene şi prezidarea formaţiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial şi tehnic), cu excepţia Consiliului Afaceri Externe. Preşedinţia trebuie să acţioneze ca un mediator imparţial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.