08 iulie 2019

Negocieri în Doha. Autorităţile afgane şi reprezentanţii talibanilor au reluat negocierile pentru pace

Andrei Vacaru

Luni au fost reluate negocierile pentru pace dintre autorităţile afgane şi reprezentanţi ai talibanilor, iar discuţiile se vor axa pe o posibilă încetare a focului în Afganistan, dar şi pe subiecte sensibile, precum drepturile femeilor din această ţară, potrivit France 24.

Sursă foto: Mediafax

Negocierile au loc în capitala Qatarului, Doha şi au loc la puţin timp după o serie de negocieri între talibani şi oficiali americani pentru încetarea conflictului din Afganistan, care durează de 18 ani.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, a postat pe Twitter că felicită „Guvernul afgan, societatea civilă, femeile afgane şi talibanii” pentru că au decis să se aşeze la masa negocierilor.

Casa Albă a anunţat că îşi doreşte să ajungă la un acord cu talibanii înaintea alegerilor prezidenţiale din această ţară, programate pentru luna septembrie. Un astfel de acord ar putea duce la retragerea trupelor străine din Afganistan.

Aproximativ 70 de delegaţi participă la întâlnirea care va dura două zile şi care a fost organizată de Germania şi Qatar.

„Istoria îi va aminti pe cei care au avut capacitatea să lase neînţelegerile deoparte pentru binele unei ţări”, a declarat Markus Potzel, reprezentantul Germaniei.

Ministrul de Externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a anunţat pe Twitter că speră ca dialogul dintre cele două părţi să fie unul constructiv.