Nave şi avioane militare NATO efectuează exerciţii de apărare antirachetă în largul Scoţiei
Andreea SoareNave şi avioane din ţări membre NATO participă la un exerciţiu de apărare antirachetă care se desfăşoară în largul Scoţiei. Potrivit unui comunicat de presă, Exerciţiul "Formidable Shield" se desfăşoară în perioada 7-19 mai în Poligonul de instruire Hebrides.
”Formidable Shield demonstrează efortul Aliaţilor de a proteja atât forţele NATO, cât şi populaţia, de adevăratele ameninţări reprezentate de rachetele balistice”, a declarat purtătorul de cuvânt NATO, Oana Lungescu. Aceasta a continuat: „Acesta este unul dintre cele mai complexe şi sofisticate exerciţii de apărare antirachetă şi antiaeriană şi un exemplu extraordinar al adaptării Alianţei la provocările curente şi viitoare de securitate”.
Acest exerciţiu testează capacitatea navelor aliate de a detecta, monitoriza şi acţiona împotriva unei varietăţi de rachete balistice şi antinave, folosing procedurile de comandă şi control NATO. Exerciţiile vor include schimburi de informaţii în timp real, misiuni comune şi de coordonare în luptă.
Canada, Danemarca, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Marea Britanie şi Statele Unite vor participa cu nave şi aeronave, iar Belgia şi Germania vor sprijini exerciţiul trimiţând ofiţeri. În total, la exerciţiu vor lua parte 13 nave, 10 aeronave şi în jur de 3.300 de militari. Avioanele de patrulare maritimă şi avioanele de supraveghere NATO AWACS vor oferi supraveghere aeriană pentru a se asigura că spaţiul aerian este liber. Formidable Shield acoperă un spaţiu enorm în Nordul Atlanticului - mai mult de 1.000 de kilometri de Vestul Insulelor Scoţiene Hebrides şi din Sudul Irlandei până în punctul sudic al Islandei.
Exerciţiul vine ca o urmare a deciziei NATO din 2010 de a asigura apărarea Aliaţilor Europeni împotriva ameninţărilor rachetelor balistice. Sistemul de apărare NATO asociază arme şi senzori ai Aliaţilor într-un singur sistem. Cele mai importante componente NATO de apărăre antirachetă includ distrugătoarele Forţelor Navale Americane, aflate sub egida sistemului anti-rachetă din Rota, Spania; un sistem antirachetă terestru, dislocat în România, la Deveselu, şi un radar de avertizare timpurie în Turcia, coordonat de Comandamentul Aerian NATO din Ramstein, Germania.