Nava-şcoală „Mircea” a revenit acasă, după trei luni petrecute pe mare
Cătălin LegănelNava-şcoală „Mircea”, cu un echipaj de 179 de membri, instructori şi cadeţia la bord, a revenit acasă, în Portul Militar Constanţa, după trei luni petrecute pe mare. Marinarii au fost întâmpinaţi cu steguleţe, mesaje emoţionante, lacrimi de bucurie şi urale.
Nava-şcoală „Mircea” a revenit acasă miercuri, în Portul Militar Constanţa, încheind astfel marşul istoric dedicat împlinirii a 80 de ani de la intrarea velierului în serviciul Marinei Militare Române. Vasul s-a întors acasă după un mai bine de trei luni de zile de zile petrecute pe mare, având la bord un echipaj de 179 de membri, instructori şi cadeţi, între care şi 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Portugalia, Polonia, Turcia şi Ucraina.
Cadeţii au dat salutul marinăresc la ora 11.00, în Portul Militar Constanţa, unde au fost aşteptaţi de cei dragi, cheul danei militare fiind neîncăpător pentru rudele şi prietenii marinarilor, întâmpinaţi cu steguleţe, mesaje emoţionante de bun venit, lacrimi de bucurie şi urale.
Echipajul navei a fost format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cărora li s-au alăturat 14 cadeţi străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Polonia, Portugalia, Turcia şi Ucraina.
În cele 93 de zile de marş nava-şcoală „Mircea” a parcurs peste 8.500 de mile marine şi a acostat în 12 porturi, unde au urcat la bord peste 12.000 de vizitatori.
În perioada 5 mai - 7 august, vasul a făcut escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).
Un moment aparte a avut loc în portul Hamburg, acolo unde a fost construit velierul şi de unde, în urmă cu 80 de ani, a pornit spre România. În ziua de 27 iunie, în prezenţa şefilor forţelor navale române şi germane, a ambasadorului României în Germania şi a ataşaţilor apărării din ţările care au avut cadeţi la bord pe parcursul marşului, a directorului Şantierului Blohm & Voss şi a autorităţilor civile ale Landului Hamburg, a avut loc ceremonia care a marcat actul de naştere a renumitului velier românesc. De asemenea, cu prilejul ceremoniei de la Hamburg, nava-şcoală „Mircea” a primit din partea ministrului Apărării Naţionale titlul de „Ambasador onorific în serviciul României”.
În cei 80 de ani scurşi de la primul vânt prins în vele, Mircea a reprezentat România, cu onoare şi cu cinste, în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa şi America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generaţii de marinari militari.