MAS Raport SpecialRegiunea extinsă a Mării Negre

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

Navă comercială care transporta cereale, avariată în largul coastelor Ucrainei

Andreea Tobias

O navă comercială care transporta cereale a fost uşor avariată în largul coastelor Ucrainei şi este probabil să fi fost lovită de o mină marină plutitoare, potrivit unor specialişti în domeniul maritim şi unei surse guvernamentale ucrainene.

Sursă foto: Mediafax

Acesta este cel mai recent incident care afectează navele comerciale care navighează în Marea Neagră, relatează Reuters.

Primele de asigurare pentru risc de război au crescut până la 3% din valoarea unei nave după ce o rachetă a avariat o navă comercială în portul ucrainean Pivdennyi săptămâna trecută, au declarat surse din industrie.

Patru surse maritime şi comerciale au declarat că vrachierul Georgia S, sub pavilion liberian, încărcat cu grâu, naviga de la Pivdennyi când a fost lovit în largul mării joi.

O sursă guvernamentală ucraineană a declarat vineri pentru Reuters că este probabil ca o mină marină plutitoare să fi lovit nava.

Compania Seagate Navigation, cu sediul în Grecia, care apare ca fiind administratorul navei, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Ultima poziţie a navei vineri se îndrepta spre portul românesc Constanţa, potrivit datelor furnizate de furnizorul de servicii de urmărire a navelor şi de analiză maritimă MarineTraffic.

După ce s-a retras, în iulie, dintr-un acord susţinut de ONU, care garanta transportul în siguranţă al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, Ucraina afirmă că Rusia a atacat în mod repetat infrastructura portuară ucraineană şi a amplasat, de asemenea, mine marine.

De atunci, Kievul a deschis ceea ce spune că este un coridor umanitar temporar în încercarea de a sparge blocada de facto a Rusiei.

Brokerul de asigurări Marsh MMC.N, asigurătorii de la Lloyd's of London şi băncile de stat ucrainene au lansat săptămâna aceasta un program de reducere a costului despăgubirilor pentru daunele provocate navelor şi echipajelor care transportă cereale prin coridorul Mării Negre.