20 noiembrie 2020

Nava bizară cu care se laudă Garda Revoluţionară iraniană

Florin Jipa

Gruparea paramilitară iraniană Garda Revoluţionară a prezentat, joi, pe o reţea de socializare, o navă bizară, cu sisteme de rachete antiaeriene pe vehicule, rachete antinavă, patru şalupe, un elicopter şi o dronă, ca pe o mare realizare, fiind prima primul vas care poate transporta aeronave.

Sursă foto: Profimedia

Nava este numită după un fost comandant, Abdollah Roudaki. Până acum, Garda Revoluţionară folosea şalupe cu mitraliere pentru patrularea Golfului Persic, iar marina iraniană făcea incursiuni mai lungi.

Prin dotarea cu această navă, Garda Revoluţionară, trecută în categoria grupurilor teroriste de către Statele Unite, ar putea executa misiuni în Oceanul Indian.

Comandantul forţelor navale ale Gărzii Revoluţionare, amiralul Ali Reza Tangsiri, a declarat că nava va face faţă incursiunilor americane, dar şi că „prezenţa şi misiunile în Oceanul Indian sunt drepturile noastre.”

Nava are o lungime de 150 de metri, jumătate faţă de un partavion american din clasa Nimitz, mult mai mică şi decât o navă amfibie de asalt, care are peste 200 de metri.

În timp ce, de exemplu, o navă de asalt are mai multe elicoptere şi chiar aeronave F-35B, cea iraniană pare să aibă la bord un singur elicopter.