MAS Raport SpecialNATO - UE

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

06 februarie 2021 - Rapoarte speciale - NATO - UE

NATO vrea vehicule şi avioane eco. Secretarul general al Alianţei are un grup de 14 tineri pentru a-l sfătui în cadrul iniţiativei #NATO2030

Florin Jipa

Alianţa Nord-Atlantică se va implica în reducerea schimbărilor climatice şi încălzirea globală prin echipamente mai puţin poluante, combustibili eco şi surse de energie regenerabile a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, în cadrul dezbaterii online: New Ideas for #NATO2030, adresată tinerilor din ţările membre NATO.

Sursă foto: Profimedia

Stoltenberg a accentuat că această iniţiativă, #NATO2030, este menită „să facă faţă provocărilor noi, de la schimbarea climatică, la cele legate de pandemie şi infodemie, într-o lume unde linia dintre pace şi război, dintre civili şi militari şi dintre actori statali şi non-statali a devenit din ce mai blurată”.

„Am creat un grup din 14 lideri tineri din ţări ale alianţei pentru a mă sfătui pentru a lua cele mai bune decizii pentru viitorul NATO,” a mai adăugat Stoltenberg.

Vorbind despre poluare, liderul NATO a declarat că reducerea nivelului de emisii ale echipamentelor grele, precum blindatele, avioanele, navele de luptă, se va afla pe agenda principală a viitorului summit al alianţei.

Sunt deja ţări membre NATO, printre care Statele Unite şi Franţa, care au anunţat că au început achiziţia de maşini de luptă hibride şi aşteptăm cu interes următorul summit pentru a vedea dacă se vor lua şi măsuri concrete pentru reducerea poluării.

Costurile pentru schimbarea echipamentelor în unele mai puţin poluante este unul enorm. De ani de zile, la echipamentele militare a contat puterea motoarelor şi eficienţa sistemelor, fără să se pună în discuţie consumul sau poluarea.