MAS Raport SpecialBalcanii de Vest

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

24 septembrie 2022 - Rapoarte speciale - Balcanii de Vest

NATO trimite trupe din rezervă în Kosovo pentru antrenamente, în contextul temerilor privind noi conflicte în regiune

Andreea Soare

NATO a trimis trupe din rezervă în Kosovo - în cadrul misiunii de menţinere a păcii - cu scopul de a-i antrena, a declarat unul dintre comandanţii misiunii, în contextul în care există temeri cu privire la iscarea unui conflict între minoritatea sârbă şi guvern, scrie Reuters.

Sursă foto: AP

Comandantul  adjunct al KFOR, colonelul Christopher Samulski, a declarat pentru reporteri că militarii din rezervă au fost aduşi „ca parte a unui plan normal de contingenţă”. Samulski nu a oferit un număr concret al trupelor din rezervă care au ajuns în Kosovo, însă a vorbit despre un batalion, care în mod normal cuprinde între 500 şi 1000 de militari.

Tensiunile dintre Serbia şi fosta provincie care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008 s-au amplificat recent, după ce Administraţia de la Priştina a decis să oblige etnicii sârbi din zonele de nord, susţinuţi de Belgrad şi care nu recunosc instituţiile kosovare, să utilizeze documente şi numere de înmatriculare auto emise de Priştina. Dacă primul termen limită de aplicare a acestor reguli a fost amânat pentru 1 septembrie cu ajutorul unei medieri a UE, ulterior această dată a fost amânată pentru 31 octombrie.

În fosta provincie sârbă, se află acum 3.700 de militari NATO, care execută o misiune de menţinere a păcii. Marţi, Samulski a declarat că NATO este pregătit să aducă mai mulţi militari în Kosovo dacă tensiunile se intensifică. Trupele din rezervă au fost aduse, însă, pentru antrenamente, a spus acesta. Comandantul adjunct a declarat că primii ajunşi în Kosovo sunt britanicii din regimentul de infanterie (First Fuseliers).