14 ianuarie 2022

NATO răspunde atacurilor cibernetice asupra Ucrainei: În zilele următoare, NATO şi Ucraina vor semna un acord privind securitatea cibernetică

Andreea Soare

NATO a răspuns, vineri, atacurilor cibernetice care au vizat Ministerul Afacerilor Externe şi Consiliul de Apărare şi Securitate din Ucraina, anunţând că, în curând, va oferi Ucrainei acces la platforma NATO de informaţii privind programele virusate (malware), se arată pe pagina NATO.

Sursă foto: Mediafax

„NATO a lucrat îndeaproape cu Ucraina, timp de ani buni, pentru a o ajuta să îşi întărească apărarea cibernetică. Experţii cibernetici ai NATO din Bruxelles au schimbat informaţii cu omologii ucraineni cu privire la activităţile cibernetice maliţioase curente. Experţii aliaţii ajută, de asemenea, autorităţile ucrainene”, transmite NATO.

„În următoarele luni, NATO şi Ucraina vor semna un acord privind cooperarea cibernetică, oferind Ucrainei accesul la platforma NATO de programe virusate. Sprijinul politic şi practic al NATO pentru Ucraina va continua”, mai transmite Alianţa.

Joi noapte, un atac cibernetic major a vizat Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul de Apărare şi Securitate şi alte instituţii din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al ministerului afacerilor externe a declarat că este prea devreme pentru a spune cine se află în spatele atacului, însă Rusia a mai iniţiat astfel de atacuri în trecut.

Atacul cibernetic a vizat Ministerul Afacerilor Externe, Consiliul de Securitate şi Apărare şi alte instituţii şi are loc în contextul în care Kievul şi aliaţii săi au avertizat că ar putea avea loc o ofensivă militară asupra Ucrainei.