11 septembrie 2023

NATO pregăteşte cel mai mare exerciţiu de la terminarea Războiului Rece, pentru antrenarea militarilor în respingerea unei agresiuni ruse

Florin Jipa

Alianţa se pregăteşte de un posibil atac al Rusiei şi pregăteşte cel mai mare exerciţiu de la sfârşitul Războiului Rece, la care vor participa peste 40.000 de militari până în 700 de aeronave şi 50 de nave. Manevrele vor avea loc în Germania, Polonia şi statele baltice, prin participarea militarilor din 31 de state aliate şi Suedia.

Sursă foto: NATO

În 2024, NATO va organiza exerciţiile militare urmărind noile planuri de apărare aprobate la ultimul summit, la Vilnius, în care peste 300.000 de militari vor fi puşi în alertă ridicată, faţă de 40.000 câţi sunt acum, arată Financial Times.

Exerciţiul Steadfast Defender 2024 se va desfăşura în lunile februarie şi martie. Spre deosebire de anii trecuţi, când NATO organiza un singul mare exerciţiu, în nord sau sud, prin rotaţie, din 2024 situaţia s-ar putea schimba şi forţele aliate ar putea fi antrenate de două ori în acelaşi an, în zona de nord-est a continentului şi în cea de sud-est.

Conform documentelor de planificare ale exerciţiului, STDE24 se bazează pe activarea Articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic şi se concentrează pe dislocarea unui număr mare de militari şi tehnică din America de Nord pentru apărarea statelor aliate din Europa împotriva unei invazii din est, condusă de o coaliţie de state intitulată Occasus, mai precizează FT.

Exerciţiul are şi rolul de a-i arăta lui Putin că NATO se pregăteşte să lupte, dacă agresiunea Rusiei din Ucraina se va îndrepta şi asupra altor state aliate din estul continentului, au declarat oficiali aliaţi pentru FT.