22 ianuarie 2024

NATO începe astăzi cel mai mare exerciţiu de apărare după Războiul Rece, cu 90.000 de militari

Florin Jipa

NATO lansează astăzi cel mai mare exerciţiu din ultimii aproape 40 de ani, simulând un conflict cu un adversar egal, arată Nexta şi Vişegrad 24. Exerciţiul Steadfast Defender va implica aproximativ 90.000 de militari din ţările NATO şi candidatul la aderarea la alianţă - Suedia. România participă cu trupele dislocate în Polonia şi ofiţeri de stat major.

Sursă foto: SMG Franţa - Antrenamente la Cincu, România

În cadrul scenariului după articolul 5 al Tratatului Alianţei, ţările aliate îşi vor trimite militarii să apere Polonia şi statele baltice care sunt atacate de la est. Conform planurilor de apărare aprobate de NATO anul trecut, la Summit-ul de la Vilnius, Alianţa pune în alertă 300.000 de militari şi sute de nave şi aeronave.

La actualele manevre vor fi folosite 50 de nave, 80 de aeronave, peste 1.000 de blindate şi un număr nespecificat de drone şi submarine. Marea Britanie va disloca un grup de nave de lovire conduse de un portavion. După Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa vor participa cu un număr record de militari, peste 20.000 fiecare.

Manevrele se vor desfăşura până în mai şi alte exerciţii, din Norvegia până în România, vor fi conectate cu Steadfast Defender.

Ultimul exerciţiu NATO care a implicat un număr mare de militari a fost Reforger, în 1988, la care au participat 125.000 militari, iar după terminarea Războiului Rece, exerciţiul Trident, din 2018, la care au participat 50.000 de militari.

În acest moment, Statele Unite şi Uniunea Europeană se află într-un conflict hibrid cu aşa-zisa axă a răului, formată din Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran şi mulţi analişti consideră că agresiunea Rusiei în Ucraina, atacul Hamas asupra Israelului, accelerarea programului nuclear iranian şi în viitor atacarea Taiwanului de către China sunt toate conectate şi fac parte dintr-un plan al statelor totalitare de a ieşi de sub umbrela actualei ordini mondiale garantate de Carta ONU.

 

Putin vorbeşte cu Xi despre noua ordine mondială, multipolară, în care nu trebuie să mai dea socoteală nimănui pentru acţiunile agresive şi totalitare în plan intern sau extern.

Acest concept a fost pregătit din timp de Rusia şi China, ultima oară cei doi lideri au discutat despre implementarea lui în 2023, pe timpul vizitei lui Xi la Moscova: „Schimbările care au loc acum nu s-au întâmplat în 100 de ani; când suntem împreună suntem motorul acestor schimbări,” i-a spus Xi lui Putin după întâlnire.

Scenariul de coşmar este un atac coordonat al celor patru, al Rusiei împotriva statelor baltice, Chinei împotriva Taiwanului, Coreei de Nord asupra Sudului şi Iranului asupra Israelului.

Secretarul britanic al Apărării: Lumea este în faza de pre-război

Secretarul britanic al Apărării, Grant Shapps, a dat un avertisment într-un discurs recent la Lancaster House din Londra, conform ntd.com. Shapps a spus că lumea se află într-o fază „pre-război". El a adăugat că al treilea război mondial ar putea fi asupra noastră în termen de cinci ani şi că Rusia, China, Iranul şi Coreea de Nord se pregătesc deja.

Un atac rusesc asupra unei ţări NATO este posibil în cinci până la opt ani, potrivit Ministerului German al Apărării

„Auzim ameninţări de la Kremlin aproape în fiecare zi – recent din nou împotriva prietenilor noştri din ţările baltice. Prin urmare, trebuie să ţinem cont de faptul că Vladimir Putin ar putea într-o zi chiar să atace una dintre ţările NATO”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, într-un interviu pentru ziarul Tagesspiegel. „Experţii noştri sugerează că acest lucru ar fi posibil într-un interval de timp de cinci până la opt ani”, a spus el, menţionând că nu crede că este probabil un atac acum, conform Mediafax.

Ministrul a cerut ca măsurile de precauţie să fie luate în avans, în special prin consolidarea industriei de apărare. În plus, el a prezentat deja ideea introducerii serviciului militar obligatoriu; se aşteaptă la o propunere corespunzătoare din partea ministerului său până în aprilie. Ministrul a spus că este pregătit să deschidă accesul în forţele armate pentru soldaţii fără paşaport german. „Nu vom fi prima forţă militară din Europa care va face asta”, a spus Pistorius. Sunt oameni în ţară care locuiesc în Germania în a doua sau a treia generaţie, dar nu au încă cetăţenie germană, a menţionat el. „Trebuie să ne consolidăm rapid capacităţile de apărare în lumina gravităţii ameninţării”, a spus Pistorius.