MAS Raport SpecialBalcanii de Vest

Raport săptămânal NATO - UE LEVANT Balkanii de Vest Regiunea Mării Negre

NATO dislocă trupe suplimentare în Kosovo. A fost alarmată Forţa Operaţională de Rezervă (ORF)

Florin Jipa

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat marţi că va desfăşura forţe suplimentare în Kosovo ca răspuns la luptele cu protestatarii sârbi, care a dus la rănirea a 50 de localnici şi 30 de militari KFOR.

Sursă foto: Twitter

„NATO a ordonat desfăşurarea Forţelor Operaţionale de Rezervă (ORF) pentru Balcanii de Vest, care au la dispoziţie şapte zile pentru dislocare'', potrivit unui comunicat al Comandamentului Forţelor Întrunite ale NATO, din Napoli.

Alianţa a declarat că desfăşurarea este o măsură pentru a se asigura că misiunea NATO de menţinere a păcii în Kosovo (KFOR) are capabilităţile de care are nevoie pentru a menţine securitatea.

În acest moment, în Kosovo sunt aproximativ 3.800 de militari, din care 65 români.

„Vreau să felicit KFOR pentru că a luat măsuri rapide şi profesionale pentru a interveni pentru a opri tulburările şi pentru a salva vieţi. Violenţele trebuie să înceteze şi toate părţile trebuie să se abţină de la măsurile care subminează pacea în comunităţile din Kosovo'', a declarat amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Comandamentului Forţelor Aliate Întrunite Napoli (JFC Napoli).

Măsura a venit după ce 30 de militari NATO au fost răniţi în ciocnirile cu sârbii protestatari din Kosovo. Unsprezece militari italieni şi 19 maghiari au suferit multiple răni, inclusiv fracturi şi arsuri cauzate de dispozitive incendiare explozive improvizate. Trei militari maghiari au fost, de asemenea, răniţi de arme de foc, dar rănile nu le pun viaţa în pericol, se arată în comunicat.

Tensiunile au cuprins Kosovo, după ce sârbii, majoritari în nordul provinciei, au boicotat ultimele alegeri locale, iar primari albanezi au venit împreună cu poliţia kosovară să fie instalaţi pe funcţii, chiar dacă prezenţa la vot a fost de sub 5%.