04 aprilie 2021

NATO cumpără servicii de inspectare şi mentenanţă pentru radarele din România

Bogdan Nicolae

NATO are 276 de licitaţii active cu termen de finalizare în 2021, iar una dintre ele priveşte întreţinerea radarelor RADOME 56S50 din România.

Sursă foto: ROAF

Conform Alianţei Nord-Atlantice, lucrările de inspectare şi mentenanţă se vor derula în patru locaţii distincte din România, pe durata a doi ani.

RADOME 56S50 este întrebuinţat în sistemul de radar AN/FPS-117 din dotarea Forţelor Aeriene Române.

La 30 iunie 2021 expiră termenul până la care pot fi trimise oferte pentru serviciile de întreţinere a unor instalaţii de radar RADOME 56S50, amplasate în patru locaţii de la noi din ţară. Inspectarea şi mentenanţa se vor efectua, în medie, la fiecare şase luni, pe durata a doi ani.

RADOME 56S50 este întrebuinţat în sistemul de radar tridimensional de mare distanţă AN/FPS-117 operat de Forţele Aeriene Române. Primul sistem de acest fel a intrat în dotarea Forţelor Aeriene Române în anul 1998.

Potrivit MApN, sistemul asigură executarea supravegherii radar, controlul traficului aerian, dirijarea avioanelor proprii la interceptare şi indicarea ţintelor la sistemele de rachete sol-aer. RADOME 56S50 are importanţă majoră şi pentru operarea aeronavelor F-16.

AN/FPS-117 sunt standard NATO şi se mai regăsesc în înzestrarea forţelor aeriene din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Belgia, Turcia, Islanda. În întreaga lume sunt instalate peste 80 de astfel de sisteme.

Companiile care sunt interesate de condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a deveni furnizori ai NATO pot să se informeze accesând portalul https://eportal.nspa.nato.int.