27 septembrie 2021

NATO creşte numărul misiunilor de patrulare din Kosovo, în contextul tensiunilor dintre sârbi şi kosovari

Andreea Soare

Trupele NATO au crescut numărul misiunilor de patrulare din Kosovo, luni, în apropiere de punctele de trecere de la graniţa cu Serbia, blocate de sârbii supăraţi din cauza restricţiilor impuse recent de kosovari, transmite Reuters.

Sursă foto: Twitter

Imagini răspândite pe reţelele de socializare prezintă atât blindatele NATO care se apropie de baricadele făcute din camioane şi alte vehicule aflate în zona de graniţă dintre Kosovo şi Serbia, cât şi aeronave ale Serbiei care zboară deasupra zonei.

Sârbii din nordul Kosovo au blocat două străzi principale de când a intrat în vigoare – lunea trecută – restricţia privind intrarea în Kosovo a maşinilor cu plăcuţe de înmatriculare sârbe.

 Tensiunile dintre Serbia şi Kosovo s-au intensificat de săptămâna trecută, NATO şi UE făcând apel la calm.

Sub noua restricţie, toţi şoferii sârbi trebuie să folosească în Kosovo plăcuţe de înmatriculare kosovare temporare, care sunt valabile 60 de zile. Guvernul de la Kosovo a anunţat că aceste măsuri reprezintă un răspuns la măsurile similare aflate în vigoare în Serbia încă din 2008, de când Kosovo şi-a declarat independenţa. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi, implicit, dreptul acesteia de a înregistra maşinile.

Aceste tensiuni au provocat, deja, acţiuni de violenţă, întrucât sâmbătă două clădiri ale ministerului de interne din Kosovo, inclusiv un birou de la înmatriculări, au fost atacate.

De asemenea, Serbia a început manevre militare în apropiere de graniţă şi să ridice de la sol aeronave de luptă în zona graniţei, în semn de protest.

Luni, reprezentanţi ai misiunii NATO în Kosovo - care include 5.000 de militari - au transmis că au „crescut numărul şi durata misiunilor de patrulare din Kosovo, inclusiv în nordul Kosovo”.