26 septembrie 2019

NATO consideră că moratoriul propus de Rusia privind instalarea anumitor tipuri de sisteme balistice în Europa nu este credibil

Mircea Olteanu

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a primit o propunere din partea Moscovei privind un moratoriu referitor la instalarea de anumite tipuri de sisteme balistice în Europa, însă NATO consideră că oferta nu este credibilă, a declarat purtătoarea de cuvânt a organizaţiei.

Sursă foto: Mediafax

"Putem confirma că secretarul general al NATO a primit o scrisoare de la autorităţile ruse", a declarat Oana Lungescu, purtătoarea de cuvânt a alianţei transatlantice, adăugând că propunerea este imposibil de aplicat, relatează agenţia de ştiri Tass.

"În ceea ce priveşte un moratoriu, am mai auzit această propunere, dar aceasta nu este o ofertă credibilă, deoarece nu ţine cont de realitatea existentă: Rusia a instalat deja SSC-8 (rachetă cunoscută şi sub numele de 9M729 Novator - TASS), încălcând Tratatul INF. Dacă şi până când Rusia nu va distruge în mod verificabil sistemul SSC-8, acest moratoriu nu este o ofertă reală", a explicat Oana Lungescu.

"Rusia poartă în totalitate responsabilitate pentru încetarea Tratatului INF", a subliniat Lungescu.

"Toţi aliaţii au fost de acord că răspunsul NATO va fi măsurat, responsabil şi aplicat într-un mod coordonat", a continuat purtătorul de cuvânt.

"Nu vom întreprinde acţiuni în oglindă la ceea ce face Rusia. Nu dorim o nouă cursă a înarmării şi nu avem nicio intenţie să instalăm noi arme nucleare terestre în Europa", a adăugat reprezentanta NATO.

Conform publicaţiei Kommersant, Vladimir Putin le-a trimis liderilor din mai multe ţări, inclusiv din cadrul NATO, o propunere de introducere a unui moratoriu referitor la instalarea de rachete cu raze scurte şi medii de acţiune în Europa şi în alte regiuni.

La începutul lunii august, Administraţia Donald Trump a finalizat procedura de retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), argumentând că Rusia a încălcat acordul. La rândul său, Moscova a avertizat că va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de armament după retragerea SUA din Tratatul INF. Mai mult, există temeri că acordul Noul START (Tratatul pentru Limitarea Armelor Strategice), ultimul acord major ce limitează dezvoltarea forţelor nucleare, care va expira în 2021, nu va fi reînnoit după această dată.

Tratatul INF prevedea interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, prin dezvoltarea rachetelor Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

După abandonarea tratatului, Rusia a semnalat în mai multe rânduri că doreşte un moratoriu privind rachetele cu raze scurte şi intermediare de acţiune.