17 decembrie 2021

NATO apără România: fregată franceză la Constanţa, aeronave F-15 americane la Câmpia Turzii şi Eurofighter Tayphoon italiene la Kogălniceanu

Florin Jipa

Chiar dacă ne mai desparte doar o săptămână până la Crăciun şi mulţi au intrat în febra sărbătorilor, militarii continuă pregătirea alături de aliaţi.

Sursă foto: Twitter Marina Franceză
Fregata Auvergne, bijuteria marinei franceze a ajuns la Constanţa

Fregata franceză „Auvergne” (D-654), bijuteria marinei franceze, a acostat joi, 16 decembrie, în portul Constanţa, unde va rămâne până luni, 20 decembrie. Pe timpul escalei, sunt planificate activităţi de scufundare de antrenament, în acvatoriul portuar, executate de echipe mixte de scafandri militari români şi francezi. După plecarea din portul Constanţa, fregata franceză „Auvergne” va executa un exerciţiu de luptă împotriva ameninţărilor maritime şi aeriene, împreună cu fregata „Regina Maria” şi aeronave militare ale Forţelor Aeriene Române.

Totodată, în perioada escalei navei militare franceze în ţara noastră, comandantul Flotei Franceze din Marea Mediterană, viceamiralul Gilles Boidevezi, efectuează o vizită oficială în România, pe parcursul căreia se va întîlni cu mai mulţi oficiali militari români pentru a analiza situaţia de securitate din Marea Neagră.

Fregata FREMM (Frégate européenne multi-mission) Auvergne face parte din Clasa Aquitaine, este comandată de comandorul Paul Merveilleux du Vignaux şi are un echipaj de 150 de marinari. Este una dintre cele mai versatile nave din clasa sa, având sisteme moderne de armament şi senzori. Cu o lungime de 142 de metri şi o lăţime de 20 metri, nava poate prinde o viteză de 27 de noduri (55 km. pe oră) şi are o rază de acţiune de 11.000 de km.

Pentru apărarea apropiată, nava este dotată cu un tun de 76 mm cu tragere rapidă şi trei sisteme Narwhal de 20 mm.

Împotriva ţintelor aeriene, fregata dispune de 16 tuburi de lansare SYLVER A43 VLS pentru rachetele Aster. De asemenea, nava este dotată cu 16 lansatoare SYLVER A70 VLS pentru rachetele de croazieră Storm Shadow (denumirea în franceză - SCALP EG), cu opt lansatoare pentru rachetele antinavă Exocet, cu două tuburi de lansare pentru torpilele MU90, dar şi cu un elicopter NH-90.

MAE a fost informat despre negocierile SUA - Rusia privind criza din Ucraina

În urma crizei din Ucraina şi masării trupelor ruse la graniţa de vest, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat, joi, la o sesiune de consultări telefonice cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Statelor Unite, precum şi cu înalţi oficiali din Formatul Bucureşti 9, pentru a fi informat despre contactele din ultima perioadă ale SUA cu Federaţia Rusă, cât şi la evoluţiile complexe din Vecinătatea Estică a NATO şi de la Marea Neagră.

NATO şi UE au respins cererile Rusiei privind blocarea aderării Ucrainei la Alianţă

Joi, Uniunea Europeană şi NATO au respins cererile Rusiei de a garanta că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică, garantând independenţa Ucrainei şi dreptul de a lua singură deciziile de politică externă.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins, joi, solicitarea Moscovei ca NATO să renunţe la decizia din 2008 de a deschide uşa pentru aderarea Ucrainei şi Georgiei. Lista cu propunerile Rusiei a fost înmânată, miercuri, adjunctului secretarului de stat american pentru Europa, Karen Donfried, care a prezentat-o, joi, aliaţilor.

După Summitul celor 27 de şefi de stat şi de guvern din UE, a fost emisă, joi, o declaraţie prin care este respinsă poziţia Rusiei de a bloca aderarea Ucrainei la structurile euroatlantice. UE a avertizat Rusia cu consecinţe severe dacă atacă Ucraina.

Aeronave americane F-15 la Câmpia Turzii

Comandamentul Forţelor Aeriene americane dislocate în Europa şi Africa au anunţat, miercuri, că mai multe aeronave F-15 au aterizat la Câmpia Turzii pentru a se alătura piloţilor italieni şi români. Tot la Câmpia Turzii sunt şi avioanele fără pilot americane MQ-9 Reaper.

F-15 la Câmpia Turzii. Sursă: USAF

Piloţii americani vor desfăşura misiuni aeriene împreună cu românii şi italienii în perioada 18-22 decembrie, anunţă sursa citată. Aeronavele F-15 Eagle sunt unele dintre cele mai puternice aflate în dotarea Forţelor Aeriene Americane.

Aeronave italiene Eurofighter Typhoon la Kogălniceanu

Tot miercuri a avut loc şi ceremonia de certificare NATO a detaşamentului Forţelor Aeriene Italiene sosit în România în vederea executării serviciului de Poliţie Aeriană Întărită, din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru urmatoarele patru luni, anunţă reprezentanţii MApN.

Eurofighter Typhoon italian. Sursă: NATO

Detaşamentul italian este format din aproximativ 140 de piloţi şi personal tehnic şi patru aeronave Eurofighter Typhoon. Unitatea va executa misiuni sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militari aparţinând Forţelor Aeriene Române şi aeronave F-16 Fighting Falcon şi MiG-21 LanceR.

În România sunt dislocaţi peste 1.000 de militari americani

În România sunt dislocaţi peste 1.000 de militari în trei baze din Kogălniceanu, Deveselu şi Câmpia Turzii. Grupul de luptă de nivel batalion de la Kogălniceanu (aproximativ 900 de militari) este dotat cu transportoare blindate Stryker, tancuri Abrams, maşini de luptă Bradley, sisteme de artilerie Paladin, elicoptere multirol Black Howk şi elicoptere de atac Apache. Detaşamentul de la Deveselu (în jur de 200 de militari) operează sistemul de apărare antirachete AEGIS ASHORE, iar cel din Câmpia Turzii (în jur de 150 de militari) folosesc sistemele aeriene fără pilot MQ-9 Reaper pentru a obţine informaţii din regiunea Mării Negre.

Militari români şi americani în Poligonul Smârdan. Sursă: US Army

România are patru structuri de comandă aliate

România nu are grupuri de luptă NATO, precum Polonia şi Ţările Baltice, dar are patru structuri de comandă: Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est (HQ MNC-SE),  la Sibiu, reprezintă un reper de bază pentru creşterea relevanţei strategice, Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est din Bucureşti, Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova şi Unitatea NATO de lntegrare a Fortelor, aflată în Bucureşti.