11 februarie 2020

NATO analizează posibilitatea intensificării misiunii de instruire din Irak, pentru a răspunde solicitărilor formulate de Donald Trump

Mihai Draghici

Alianţa Nord-Atlantică analizează posibilitatea intensificării misiunii de instruire din Irak pentru a reduce sarcinile coaliţiei antiteroriste conduse de Statele Unite, afirmă oficiali citaţi de agenţia de presă Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Alianţa Nord-Atlantică şi coaliţia antiteroristă au misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene, dar ambele sunt suspendate din cauza crizei generate de asasinarea de către Statele Unite a unui comandant militar iranian în Bagdad.

În contextul crizei, preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în Orientul Mijlociu.

Miniştrii Apărării ai ţărilor din cadrul NATO, inclusiv şeful Pentagonului, Mark Esper, vor discuta opţiunile pentru activităţile în Orientul Mijlociu în cadrul unei reuniuni care va începe miercuri la Bruxelles, a declarat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg. "Discutăm despre ce poate face NATO în plus", a afirmat Jens Stoltenberg, precizând că în primul rând va fi vorba de reluarea misiunii de antrenament.

Ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchison, a declarat că Alianţa aşteaptă recomandări, inclusiv din partea Irakului, pentru intensificarea misiunii. "Cred că, în mod clar, vom avea răspunsul la ceea ce a solicitat preşedintele Trump", a precizat Hutchison.

În contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Iran, Donald Trump a anunţat în ianuarie că va cere Alianţei Nord-Atlantice să se implice mai mult în procesul de pace din Orientul Mijlociu. Alianţa Nord-Atlantică acceptă solicitarea preşedintelui SUA, Donald Trump, de a contribui mai mult la stabilizarea Orientului Mijlociu, a anunţat NATO imediat după cererea liderului de la Casa Albă.