23 noiembrie 2022

NATO a testat astăzi apărarea aeriană a României, folosind atacuri simulate cu aeronave F-16, Rafale şi Eurofighter

Florin Jipa

Alianţa Nord-Atlantică a desfăşurat miercuri un exerciţiu militar de testare a apărării antiaeriene şi antirachetă în România, la aproximativ o săptămână după ce o rachetă s-a prăbuşit în Polonia şi a adus în centrul atenţiei lacunele din apărarea antiaeriană a flancului estic al Alianţei, arată Reuters.

Sursă foto: Twitter - Sistemul antiaerian MAMBA dislocat în România

Un sistem francez de apărare aeriană MAMBA dislocat în România a respins un atac simulat al avioanelor de vânătoare aliate, a declarat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein, în vestul Germaniei.

La exerciţiu au participat avioane de vânătoare turceşti F-16, spaniole Eurofighter, avioane americane destinate războiului electronic şi avioane franceze Rafale care au decolat de pe portavionul Charles de Gaulle.

Şi purtătoarea de cuvânt a NATO a confirmat exerciţiul. „Ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm descurajarea şi apărarea în partea de est a Alianţei. Astfel de exerciţii arată că forţele NATO sunt pregătite să respingă orice atac", a declarat Oana Lungescu, mai precizează Reuters.

Franţa a dislocat sistemul de rachete MAMBA la Capu Midia în luna mai, după ce s-a decis la NATO că va conduce Grupul de luptă aliat din România. Sistemul francez protejează de rachete, aeronave şi drone portul Constanţa şi aeroportul şi baza militară de la Kogălniceanu.