12 iunie 2021

NATO a publicat bugetul apărării din ţările aliate: România este pe locul 9, dar alocă aproape 60% pentru cheltuieli de personal

Florin Jipa

Alianţa Nord-Atlantică a publicat, vineri, bugetul apărării din ţările membre NATO. Conform graficului, România ocupă locul nouă, cu 2,02% din PIB, chiar înaintea Franţei.

Sursă foto: NATO

Când vine, însă, vorba despre cheltuielile pentru echipamente noi şi cercetare, România ocupă locul 16, cu 23,1 procente din totalul bugetului apărării, dar depăşeşte limita de 20% stabilită de liderii ţărilor NATO.

Referitor la ponderea bugetului, Statele Unite alocă dublu faţă de toate celelalte ţări la un loc, 726 miliarde de dolari, în timp de Canada şi statele aliate din Europa doar 323 miliarde de dolari.

Revenind la bugetul apărării din ţara noastră, putem observa că România este una dintre ţările care alocă destul de mult cheltuielilor cu personalul, 57,7%, în timp ce pentru infrastructură sunt disponibili 5,5%, operaţii şi mentenanţă 13,7% şi achiziţii de echipamente noi 23,1%.

 

Intervenţia Rusiei în Ucraina a dus la creşterea bugetului pentru apărare

Bugetul total pentru apărare din Canada şi statele aliate din Europa la nivelul anului 2021, de 323 miliarde dolari, este peste perioada războiului rece, când era de aproximativ 310 miliarde dolari şi mult mai mare decât a fost între anii 1990 – 2014, când era de aproximativ 260 de miliarde de dolari.

Ocuparea ilegală a Crimeei şi dislocarea de militari în estul Ucrainei de către Rusia a arătat impredictibilitatea politicii externe dusă de Putin, dar şi dorinţa lui de extindere a influenţei asupra fostului teritoriu al Uniunii Sovietice, ceea a dus la creşterea îngrijorărilor ţărilor din estul continentului.

De exemplu, România şi-a dublat bugetul apărării în această perioadă, de la 2,7 miliarde dolari în 2014 la 5,8 miliarde dolari în 2021.