05 ianuarie 2019

NASA amână vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin

Mircea Olteanu

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, solicită explicaţii din partea Washingtonului după ce NASA a amânat vizita vicepremierului Dmitri Rogozin, şeful agenţiei ruse, în Statele Unite, informează agenţia de ştiri Tass.

Sursă foto: Mediafax

Roscosmos a transmis că "aşteaptă explicaţii oficiale privind poziţia NASA" şi a subliniat că vizita lui Rogozin a fost planificată "în conformitate cu o invitaţie primită anterior", se arată într-un comunicat emis sâmbătă de agenţia rusă.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin se află pe lista de oficiali ruşi vizaţi de sancţiuni impuse de SUA şi UE în legătură cu intervenţia Moscovei în Ucraina.

NASA a anunţat vineri că vizita lui Rogozin în SUA va fi amânată, fără ca agenţia americană să propună o dată la care această vizită ar putea avea loc.

Într-un interviu acordat agenţiei Tass în luna octombrie, Jim Bridenstine, administratorul NASA, a declarat că Administraţia Donald Trump a luat decizia să suspende pentru o perioadă sancţiunile ce îl vizează pe Rogozin, lucru ce îi permitea oficialului rus să viziteze Statele Unite.

Mai mulţi oficiali şi politicieni americani şi-au manifestat opoziţia faţă de potenţiala vizita a lui Rogozin în SUA.

Negocierile planificate privind posibila cooperare cu SUA în privinţa Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) nu au fost "suspendate până în acest moment", a mai comunicat Roscosmos.

Vicepremierul Rusiei, Dimitri Rogozin, a provocat un scandal la mijlocul anului 2017, când aeronava în care se afla nu a primit dreptul să survoleze nici România, nici Republica Moldova, întrucât oficialul rus se afla pe lista persoanelor fără drept de călătorie în mai multe state, în baza sancţiunilor aplicate Rusiei. În acel context, Rogozin a apelat la o suită de critici şi acuzaţii la adresa României, în care a catalogat guvernarea de la Chişinău este pro-românească şi pro-fascistă şi a calificat interdicţia de tranzit a spaţiului aerian al României drept o ”crimă comisă de către Chişinău şi Bucureşti”. El a scris într-o postare „Aşteptaţi răspuns, nemernicilor”, însă ameninţarea a fost ulterios ştearsă.