29 mai 2019

Narendra Modi şi Xi Jinping se vor întâlni anul acesta în cadrul unui summit informal în India

Andrei Vacaru

Premierul Indiei, Narendra Modi, se va întâlni anul acesta, în cadrul unui summit informal ce va avea loc în India, cu preşedintele Chinei, Xi Jinping, după ce anul acesta au avut mai multe discuţii într-o încercare de a detensiona relaţia dintre cele două state, potrivit Reuters.

Cei doi lideri au participat la un alt summit informal, în aprilie 2018 la Wuhan, iar la acea dată preşedintele Xi a acceptat invitaţia lui Modi de a organiza o nouă întâlnire. „Cele două părţi discută, prin intermediul mijloacelor diplomatice, despre stabilirea datei şi locului întâlnirii”, a declarat pentru Reuters o sursă diplomatică.

Relaţia dintre China şi India este una tensionată ca urmare a „sprijinului necondiţionat” pe care Beijingul a anunţat că îl oferă Pakistanului, ţară cu care India intră frecvent în conflicte diplomatice. Tensiunile de la graniţa sino-indiană din 2017, dintre forţele armate chineze şi cele indiene, au deteriorat şi mai mult relaţia dintre New Delhi şi Beijing.

Potrivit unei alte surse diplomatice, Narendra Modi ar urma să aibă anul acesta prima sa întâlnire bilaterală cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, înaintea summit-ului G20 de la Osaka, ce va avea loc în iunie.