08 august 2019

Narendra Modi: Decizia privind Kashmirul a fost luată pentru a combaterea terorismului

Andrei Vacaru

Premierul Indiei, Narendra Modi, a declarat joi, în cadrul unui discurs televizat, că decizia referitoare la revocarea statutului special al statului Jammu şi Kashmir a fost luată pentru combaterea terorismului, potrivit CNN.

Modi a mai declarat că Articolul 370 din Constituţia Indiei, cel care garanta un statut special pentru Jammu şi Kashmir, a cauzat „separatism, terorism, politici dinastice şi corupţie”.

„Ca naţiune, am luat o decizie istorică”, a spus Modi. „Din cauza sistemului vechi, locuitorii din Jammu şi Kashmir şi Ladakh au fost privaţi de multe drepturi, ceea ce a reprezentat un obstacol major în dezvoltarea lor. Această situaţie s-a încheiat acum”, a adăugat premierul.

Modi a declarat că decizia referitoare la Kashmirul indian va aduce stabilitate în acest teritoriu. „Vom elibera Jammu şi Kashmir de terorism”, a adăugat el. „Sunt încrezător că cetăţenii din Jammu şi Kashmir vor învinge separatismul şi vor merge înainte”, a mai spus Modi.

Declaraţiile lui Modi vin după ce Ministerul indian al Afacerilor Externe a informat prin intermediul unui comunicat că „deciziile recente ale Guvernului şi Parlamentului Indiei sunt determinate de angajamentul de a creşte oportunităţile de dezvoltare din Jammu şi Kashmir, care erau limitate până acum de o prevedere temporară din Constituţie”.

Parlamentul de la New Delhi a votat marţi transformarea statului Jammu şi Kashmir în teritoriu federal, ceea ce ar permite Guvernului să aibă o mai mare autoritate asupra acestei regiuni.

Zeci de mii de militari suplimentari au fost trimişi în Kashmirul indian, regiune deja puternic militarizată, pentru a preveni izbucnirea unor proteste violente de amploare, iar mai mulţi politicieni au fost plasaţi în arest la domiciliu după anunţarea deciziei. Totodată, autorităţile au decis suspendarea serviciilor de telecomunicaţii.