27 septembrie 2019

Nancy Pelosi critică abordarea Departamentului Justiţiei în cazul conversaţiei lui Donald Trump cu Volodimir Zelenski

Mihai Draghici

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, l-a acuzat vineri pe secretarul Justiţiei, William Barr, că a acţionat "fără principii" în gestionarea sesizării referitoare la discuţia preşedintelui Donald Trump cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, relatează agenţia Reuters.

Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat (opoziţie), a acuzat Departamentul Justiţiei că a încercat să ascundă reclamaţia referitoare la conversaţia lui Donald Trump. Liderii democraţi l-au criticat pe William Barr pentru că nu s-a recuzat în acest caz.

William Barr "a acţionat fără principii", a declarat Nancy Pelosi într-un interviu acordat postului MSNBC.

Nancy Pelosi a anunţat marţi seară lansarea unei investigaţii parlamentare care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump. "Săptămâna aceasta, preşedintele Donald Trump a recunoscut că i-a cerut preşedintelui Ucrainei să comită acţiuni care să îl ajute pe el din punct de vedere politic. Prin urmare, Camera Reprezentanţilor iniţiază astăzi o anchetă oficială în sensul demiterii. Le cer celor şase comisii să demareze investigaţiile sub această umbrelă", a declarat Nancy Pelosi. "Preşedintele trebuie tras la răspundere. Nimeni nu este mai presus de lege", a subliniat Pelosi.

Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei investigarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA. "Dacă recentele informaţii apărute în presă sunt adevărate, înseamnă că preşedintele a discutat cu un lider străin despre investigaţii care să îl vizeze pe un adversar politic în scrutinul din SUA. Aceasta este definiţia abuzului de putere în mod corupt", se arată în scrisoare.

Donald Trump a denunţat anunţul lui Nancy Pelosi privind ancheta care ar putea conduce la demitere, apreciind că este vorba de un act de "hărţuire prezidenţială". "O zi atât de importantă la Naţiunile Unite, atât de multă muncă şi atât de mult succes, iar democraţii au ruinat-o şi au discreditat-o intenţionat cu ştiri despre mizeria vânătorii de vrăjitoare. Foarte rău pentru ţara noastră. Pelosi, Nadler, Schiff şi, desigur, Maxine Waters! Vă vine să credeţi? Nu au văzut deloc nicio stenogramă. Vânătoare de vrăjitoare totală! Hărţuire prezidenţială", a reacţionat Donald Trump prin Twitter.

Brad Parscale, directorul echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, a catalogat drept "neinspirată" decizia lui Nancy Pelosi. "Democraţii au deschis oficial drumul pentru o victorie imensă a lui Donald Trump", a spus Parscale.