17 octombrie 2020

Nagorno-Karabakh, războiul fără soluţie. Azerii au reluat ofensiva, armenii au răspuns cu tiruri cu rachete

Beatrice Dumitru

Azerbaidjanul a declarat sâmbătă că 12 civili au fost ucişi şi peste 40 au fost răniţi în oraşul Ganja din cauza bombardamentelor Armeniei, relatează Reuters. Tot sâmbătă, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că a reluat ofensiva pe toată linia frontului şi a distribuit un clip video în care erau distruse sistemele de rachete S-300, dar şi liniile de apărare ale separatiştilor din Nagorno-Karabakh.

Sursă foto: Profimedia
Procuratura generală de la Baku a declarat că două obuze au lovit clădirile de apartamente din al doilea oraş ca mărime al ţării.
 
Atacul a survenit la câteva ore după ce Stepanakert, capitala regiunii separatiste Nagorno-Karabah, a fost bombardată.
 
Stepanakert a fost bombardat de mai multe ori de la reluarea ostilităţilor între forţele separatiste susţinute de Erevan şi armata azeră în data de 27 septembrie.
Pe 9 octombrie, miniştrii de externe din Armenia şi Azerbaidjan au semnat un armistiţiu pentru încetarea focului, nerespectat de niciuna din tabere.
 
Azerbaidjanul a continuat să bombardeze localităţi şi poziţii ale separatiştilor din Nagorno-Karabakh, care au răspuns cu tiruri de artilerie şi rachete asupra Azerbaidjanului.
 
Pe 27 septembrie, Azerbaidjan a pornit o ofensivă pentru recucerirea provinciei Nagorno-Karabakh, care a aparţinut în perioada sovietică Azerbaidjanului, dar este locuită preponderent de către etnici armeni.Luptele intense, care au constat în trageri cu muniţie de artilerie şi rachete, manevre cu mari unităţi blindate şi bombardamente de aviaţie, au produs victime în ambele tabere, inclusiv în rândul civililor.
 
Avansarea forţelor azere nu a decurs conform planului, ofensiva a fost oprită după cucerirea a doar şapte localităţi, conform unei declaraţii a preşedintelui din Azerbaidjan.
 
Reizbucnirea conflictului s-a realizat după alte momente violente, din vara lui 2014, aprilie 2016 şi iulie 2020. Războiul dintre cele două state sovietice de la începutul anilor 90 s-a soldat cu 30.000 de victime.