15 mai 2019

Muzeul Naţional al Aviaţiei Române participă la Noaptea Muzeelor

Andreea Soare

Muzeul Naţional al Aviaţiei Române participă la cea de-a XV-a ediţie a evenimentului european Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 18 mai 2019, anunţă un comunicat al Forţelor Aeriene Române.

Sursă foto: Mediafax

„Sub titlul «Lansăm imaginaţia spre Lumi Galactice!», pe legendarul aerodrom Pipera, astăzi Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, vă invităm să vizionaţi o expoziţie realizată de către Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA)", precizează Forţele Aeriene Române.

Muzeul Naţional al Aviaţiei Române îşi aşteaptă vizitatorii sâmbătă, 18 mai, între orele 19.00 şi 01.00 (ultimul vizitator intră la ora 24.00), în strada Fabrica de Glucoză, nr. 2-4, sector 2, adaugă Forţele Aeriene Române.

Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 15-a ediţie. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, manifestarea adună mii de muzee şi instituţii culturale din zeci de ţări europene care îşi păstrează deschise porţile în aceeaşi noapte. Potrivit organizatorilor, cu această ocazie, milioane de europeni sărbătoresc cultura ieşind pe străzi în aceeaşi noapte, însoţiţi de prieteni şi familii.

”Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identităţii noastre culturale europene”, spune fostul ministrul al Culturii şi Comunicarii din Franţa şi actualul director general UNESCO, Audrey Azoulay.

În România, evenimentul este organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, membru în conducerea celei mai mari reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum, Circuite muzeale şi de case memoriale cu un impact important asupra publicului: ”Anul acesta organizăm circuitul clasic din Bucureşti, dar conceptul a fost uneori preluat şi de către alte oraşe precum Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Galaţi sau Baia-Mare”, arată organizatorii.

Ediţia românească a evenimentului a crescut constant, alături de marile muzee venind şi multe instituţii de nişă. ”Organizaţii culturale noi se alătură în fiecare an: galerii de artă, spaţii neconvenţionale, studiouri creative sau de testare a noilor tehnologii, teatre, licee, universităţi, filarmonici, opere, arhive, biblioteci, închisori ale represiunii comuniste de tip memorial, case ale experimentelor, o casa de licitaţie, o casă ecologică prototip, bănci, cartiere creative, o fermă a animalelor, o moară de hârtie”, se arată în textul organizatorilor.