23 iulie 2018

Muntenegru vrea să adere la Centrul NATO pentru apărare cibernetică până la sfârşitul lui 2019

Teodora Marinescu

Muntenegru, cel mai nou membru al Alianţei Atlanticului de Nord, vrea să adere la Centrul NATO pentru apărare cibernetică de la Tallinn până la sfârşitul anului 2019, pentru a îşi consolida securitatea în urma unor atacuri efectuate în 2016 şi 2017, relatează site-ul publicaţiei Balkan Insight.

Sursă foto: Mediafax

Guvernul a aprobat recent semnarea celor două documente care stabilesc operaţiunile şi relaţiile funcţionale cu Centrul Cooperativ de Excelenţă NATO pentru Apărare Cibernetică (CCDCOE) de la Tallinn.

Documentele privind aderarea vor fi semnate în această vară, iar Muntenegru este aşteptat să adere în 2019.

Aderarea la Centrul NATO pentru apărare cibernetică îi va permite statului să îşi consolideze capabilităţile de securitate cibernetică, în urma îngrijorărilor privind atacurile efectuate de hackerii ruşi asupra agenţiilor guvernamentale şi publicaţiilor online.

Potrivit unor document obţinute de reporterii de la BIRN, Guvernul a afirmat că "atacurile efectuate în spaţiul cibernetic al statului Muntenegru au devenit mai complexe şi au consecinţe mai mari".

"În anii recenţi, chiar înainte de a deveni membru NATO, Muntenegru a fost vizat de mai multe atacuri cibernetice, de aceea trebuie să îşi consolideze apărara cibernetică", a informat Guvernul.

Misiunea Centrului este de a îmbunătăţi capacitatea, cooperarea şi informarea membrilor NATO şi partenerilor, în domeniul cibernetic, prin educaţie, cercetare, dezvoltare, analize şi consultaţii.

De asemenea, CCDCOE, organizează un exerciţiu anual, Locked Shield, prin care statele membre pot combate amennţări cibernetice în timp real.

Recent, România a afirmat că vrea să adere la CCDCOE până la sfârşitul anului 2019. Bulgaria, Norvegia, Portugalia, Australia şi Elveţia se află deja în procesul de aderare.

În luna martie, reporterii de la BIRN au relatat că grupul de hackeri Fancy Bear este suspectat că ar fi în spatele a mai multor atacuri cibernetice care au vizat instituţiile din Muntenegru.