26 august 2018

Moscova cataloghează drept periculoase interceptările avioanelor militare ruse deasupra Mării Negre

Mircea Olteanu

Rusia acuză Marea Britanie că a interceptat mai multe avioane militare ruse deasupra Mării Negre într-o manieră periculoasă cu scopul provocării Moscovei, a transmis Ambasada Rusiei la Londra, după ce aviaţia britanică a anunţat că săptămâna trecută au avut loc două astfel de incidente.

Sursă foto: Mediafax

"... Ce fel de ameninţare pentru Marea Britanie sau chiar pentru aliaţii săi o constituie în mod ipotetic un avion de patrulare rus, care zboară în apropiere de litoralul propriu al Rusiei, la peste 2.000 de kilometri (1242,74 de mile) de Insulele Britanice", se afirmă într-un comunicat al ambasadei Rusiei de la Londra, potrivit agenţiei Reuters.

"În loc să consolideze securitatea cuiva, autorităţile britanice folosesc o astfel de prezenţă militară (în zona Mării Negre) pentru acţiuni provocatoare. Nu doar prin declaraţii verbale, regretabile aşa cum sunt, dar şi în termeni militari reali, lucru care este pur şi simplu periculos", se mai arată în comunicat.

Reacţia Ambasadei Rusiei vine după ce autorităţile militare de la Londra au anunţat că avioane britanice de vânătoare de tip Typhoon decolate de la baza Mihail Kogălniceanu din România au interceptat miercuri două aeronave ruse de vânătoare şi bombardament, iar vineri un avion rus de patrulare maritimă.

Ministerele de Externe şi Apărării de la Londra au refuzat să comenteze acuzaţiile lansate de Rusia.