10 mai 2024

Moscova a lansat o operaţiune terestră în regiunea ucraineană Harkov, de pe teritoriul Rusiei. Ucraina a trimis întăriri. Zelenski: este o bătălie feroce în acest moment

Florin Jipa

Sursă foto: SMG Ucraina

Rusia a lansat o operaţiune ofensivă majoră împotriva regiunii Harkov din estul Ucrainei, cu coloane blindate şi infanterie mecanizată susţinute de artilerie grea şi avioane tactice de luptă care au trecut graniţa ucraineană din regiunea Belgorod din vestul Rusiei de-a lungul mai multor rute.

Elemente semnificative ale rezervaţiei ucrainene sunt trimise în grabă în regiune în încercarea de a opri avansul.

Cu toate acestea, potrivit surselor ucrainene, ruşii au reuşit să stabilească mai multe capete de pod în regiune, apărătorii ucraineni suferind iniţial pierderi considerabile din cauza „naturii surprinzătoare" a ofensivei.

Preşedintele Zelenski a confirmat noua direcţie de atac a Armatei Rusiei şi a precizat că unităţi ucrainene sunt în poziţie şi „în acest moment are loc o bătălie feroce.”

Putin a organizat referendum pentru anexarea a patru regiuni ucrainene, Doneţ, Lyhansk, Zaporojie şi Harpov, dar se pare că ambiţiile Moscovei nu se limitează doar la ele. În regiunea Harkov este al doilea oraş ca mărime din Ucraina, pe care Rusia a încercat să-l ocupe şi în 2022, dar fără succes.

Unele site-uri ruseşti arată progresul făcut de armata rusă, care ar fi ajuns la un kilometru în apropierea oraşului de frontieră Vovchansk, cu scopul de a stabili o zonă tampon.