21 iunie 2018

Moon Jae-In consideră că Rusia are un rol esenţial în instaurarea păcii în Peninsula Coreea

Mihai Draghici

Cooperarea cu Rusia este esenţială pentru instaurarea păcii în Peninsula Coreea, a afirmat joi, la Moscova, preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In.

Sursă foto: Mediafax

"Cooperarea cu Rusia este un element esenţial în eforturile în sensul instaurării păcii în Peninsula Coreea. Eforturile mele se îndreaptă în acest sens", a declarat Moon Jae-In într-un discurs rostit în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus).

"Sper că voi reuşi să fiu convingător în legătură cu intenţiile Coreei de Sud de a coopera cu Rusia. Sunt sigur că prietenia noastră va deschide noi oportunităţi în Eurasia", a spus Moon Jae-In, citat de agenţia de presă Tass.

Moon Jae-In se află în vizită de stat în Rusia, unde va avea o serie de întrevederi, inclusiv cu preşedintele Vladimir Putin şi cu premierul Dmitri Medvedev. În contextul vizitei, Preşedinţia de la Seul a salutat "contribuţiile semnificative" ale Rusiei la eforturile pentru denuclearizarea Coreei de Nord.

Moon Jae-In a făcut aceste declaraţii în contextul în care Rusia oferă susţinere, alături de China, Administraţiei autoritariste din Coreea de Nord, condusă de Kim Jong-Un.

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In, şi omologul din Statele Unite, Donald Trump, s-au întâlnit recent cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, cu obiectivul denuclearizării Coreei de Nord şi semnării unui acord de pace pentru finalizarea Războiului intercoreean din 1950-1953, încheiat printr-un armistiţiu.

Moon Jae-In: Coreea de Sud, Rusia şi Coreea de Nord pot implementa proiecte comune de infrastructură

Coreea de Sud, Rusia şi Coreea de Nord pot implementa o serie de proiecte comune de infrastructură în cazul în care va fi instaurată pacea în Peninsula Coreea, a afirmat, la Moscova, preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In.

"Rusia şi Coreea de Sud au un potenţial uriaş în materie de schimburi economice, umanitare şi culturale. Acest potenţial nu a fost încă epuizat. Putem implica şi Coreea de Nord în această formulă de colaborare în cazul în care se instaurează pacea în regiune", a declarat Moon Jae-In într-un interviu acordat agenţiei de presă Tass, publicaţiei Rossiyskaya Gazeta şi postului Rossiya 24.