11 septembrie 2018

Moon îndeamnă SUA şi Coreea de Nord să ia "decizii îndrăzneţe" pentru a depăşi impasul diplomatic

Mircea Olteanu

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a îndemnat SUA şi Coreea de Nord să ia "decizii îndrăzneţe" pentru a depăşi impasul diplomatic în legătură cu denuclearizarea regimului de la Phenian, adăugând că va continua să acţioneze ca un mediator între cele două părţi, potrivit The Associated Press.

Moon a făcut aceste declaraţii marţi, cu doar câteva zile înainte de o nouă întrevedere programată cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.

Discuţiile privind denuclearizarea între SUA şi Coreea de Nord au intrat într-un impas, cele două părţi acuzându-se reciproc că nu respectă promisiunile făcute la summitul din iunie de la Singapore, între Kim şi preşedintele american Donald Trump.

Moon a declarat că Seulul nu are altă opţiune decât să medieze între SUA şi Coreea de Nord, să promoveze dialogul, adăugând că atât Trump, cât şi Kim, i-au cerut să

joace acest rol.

Preşedintele american Donald Trump a primit o scrisoare de la omologul său nord-coreean Kim Jong-un, prin intermediul căruia liderul de la Phenian cere o nouă întâlnire la Casa Albă, a declarat luni purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Sanders.

Ministerul de Externe de la Seul a comunicat marţi că susţine ideea unui nou summit Trump-Kim.