09 septembrie 2018

MONITORUL APĂRĂRII/ Victor Negrescu, ministru delegat pentru Afaceri Europene:Bulgaria a avut o preşedinţie reuşită a Consiliului UE/ Nu a amestecat-o cu disputele interne, care sunt intense

Indira Crasnea

Bulgaria a avut o “preşedinţie reuşită” a Consiliului UE şi nu a amestecat-o cu „disputele interne, care sunt intense”, a declarat la MAS Talks ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu, adăugând că România a învăţat de la ţara vecină „că nu e uşor să deţii o preşedinţie penru prima dată, mai ales că sunt foarte multe stereotipuri”.

Sursă foto: Mediafax

“Bulgaria a  avut o preşedinţie (nr – a Consiliului UE) reuşită. Nu au amestecat preşedinţia lor cu disputele interne, care sunt intense. Recent, mă uitam că trei miniştri din guvernul Borisov şi-au dat demisia sau au fost demişi. Depinde cum vrem să interpretăm. Au şi ei scandaluri politice. Au fost şi manifestaţii pe perioada preşedinţiei. Au avut o dispută între premier şi preşedinte. Cam ca la noi. Dar, totuşi nu au amestecat preşedinţia cu aceste dispute. (…)Am învăţat de la ei faptul că nu e uşor să deţii o preşedinţie penru prima dată, mai ales că sunt foarte multe stereotipuri. În primele săptămâni, şi noi le-am luat apărarea de fiecare dată, au apărut în presa europeană tot felul de articole. Despre faptul că nu o duc bine economic, că sunt oameni săraci, că vin din comunism (…) tot felul de interpretări. (…)De fapt , cred că nu era vorba despre asta. Trebuie să le acordăm statelor nou venite în Uniunea Europeană şansa să vină cu o viziune şi să nu fie prezentate sub forma unor stereotipuri”, a spus la MAS Talks ministrul Victor Negrescu, întrebat dacă România a avut ceva de învăţat de la preşedinţia bulgară a Consiliului UE.

În plus, ministrul a enumerat şi situaţii interne dificile din state care au exercitat preşedinţia Consiliului UE : “Am avut ţări care au deţinuţ preşedinţia care au avut alegeri şi nu au fost probleme. Am avut , din nefericire, un stat care a deţinut preşedinţia care nu a avut niciun fel de guvern, pentru că a avut problema de a avea o majoritate parlamentară. Am avut altele care au avut scandaluri politice foarte mari. Mă refer la Malta sau alte state europene”,  precizând: .”Se mai întâmplă, nu e ceva inedit”.