09 septembrie 2018

MONITORUL APĂRĂRII/ Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu: Trebuie să ne asigurăm că sunt cât mai multe sinergii pentru implementarea Fondului European de Apărare

Indira Crasnea

România trebuie să se asigure în timpul deţinerii preşedinţiei semestriale că există cât mai multe sinergii în plan continental pentru implementarea Fondului European de Apărare, a declarat la MAS Talks, ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.

Sursă foto: Mediafax

„Implementarea fondului va reprezenta subiectul-cheie şi mai ales să ne asigurăm că există sinergii cât mai multe în plan european. De fapt, această politică are acest obiectiv, pentru că s-a constatat şi dat publicităţii, la un moment dat, că la nivel european folosim sute de tehnologii militare, care nu sunt compatibile între ele, în timp ce alte state puternice la nivel mondial folosesc mai puţine tehnologii.Ori, Uniunea Europeană, dacă vrea să aibă o politică de apărare comună trebuie să folosească tehnologii compatibile şi să creeze sinergii între acţiunea militară a tuturor statelor membre”, a declarat ministrul Victor Negrescu.

Ministrul delegat a spus că pe perioada preşedinţiei române va începe „implementarea” Fondului şi că este important ca operaţionalizarea sa „să fie extrem de constructivă”.

“Practic, pe perioada preşedinţiei noastre va începe implementarea Fondului European pentru politica de apărare şi important pentru noi este ca operaţionalizarea acestui fond să fie extrem de constructivă şi mai ales să ofere posibilitatea actorilor economici din toată Europa să aibă acces la aceste noi facilităţi.Avem câteva idei pe care le-am lansat. Ideea ca industria naţională să poată accesa aceste fonduri. Ideea ca anumite state, cum este cazul statelor din centrul şi estul Europei, care nu au IMM-uri să fie ajutate pentru a avea IMM-uri în domeniu. Să sprijinim în mode real cercetarea în domeniu în toate statele membre şi mai ales au fost identificate o serie de iniţiative comune, care presupun proiecte în parteneriat între România şi alte state membre, care urmează să fie depuse la Bruxelles pentru a accesa acest fond”, a detaliat la MAS Talks ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu.