15 septembrie 2020

Moment istoric pentru Orientul Mijlociu. Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au semnat normalizarea relaţiilor diplomatice

Mediafax

Israel, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein au semnat, marţi, la Casa Albă, normalizarea relaţiilor diplomatice şi economice. Ceremonia a avut loc pe peluza Casei Albe, în prezenţa preşedintelui american Donald Trump.

Sursă foto: Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a semnat acorduri bilaterale cu ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Abdallah bin Zayed Al-Nahyan, şi cel al Bahreinului, Abdel Latif al-Zayani.

Cei trei responsabili şi preşedintele american Donald Trump au semnat, de asemenea, şi o declaraţie comună.

"Asistăm la un moment istoric: semnarea acordurilor între Israel şi Emiratele Arabe Unite şi între Israel şi Bahrain. Acesta este un exemplu real privind depăşirea frontierelor şi a diviziunilor", a declarat, pe Twitter, preşedintele Israelului, Reuven Rivlin.

"Israelul primeşte pace. Avem multe alte naţiuni pregătite să urmeze aceste exemple. Sunt cel puţin cinci-şase ţări dispuse să se alăture foarte rapid. Vom asista la activităţi extraordinare, va fi pace în Orientul Mijlociu", a afirmat, la ceremonie, preşedintele SUA, Donald Trump, conform cotidianului Times of Israel.

"Intenţionez să ajung la un acord major şi cu Iranul. Îi voi ajuta în orice mod posibil. Dar trebuie să aştepte până după alegeri", a subliniat Trump. Referindu-se la Arabia Saudită, Donald Trump a precizat: "Se vor întâmpla lucruri extraordinare".

"Discutăm şi cu palestinienii, se vor alătura la momentul potrivit. Israelul este o naţiune războinică, dar vrea pacea. Chiar şi Bibi Natanyahu se satură de război", a glumit liderul de la Casa Albă.

"Donald Trump este în inimile cetăţenilor Israelului", a spus Benjamin Netanyahu.

Donald Trump a anunţat în ultimele săptămâni că Israelul va semna acorduri de pace cu Emiratele Arabe Unite şi cu Bahrain. Emiratele Arabe Unite şi Bahrain devin astfel a treia, respectiv a patra naţiune arabă, după Egipt (1979) şi Iordania (1994), care semnează acorduri de pace cu Israelul.

 

Cum au primit celelalte părţi semnarea acordurilor

Palestinienii au fost cei mai supăraţi şi au acuzat cele două state arabe de trădare. Pe timpul discursurilor de la Washington, palestinienii au tras cel puţin o rachetă pe teritoriul Israelului, două persoane fiind rănite,  informează cotidianul Times of Israel. În schimb, Trump a declarat, pe timpul ceremoniei, că şi palestinienii se vor alătura la momentul potrivit.

Nici Turcia nu a văzut cu ochi buni acţiunea, învinuind Emiratele Arabe Unite de ipocrizie şi ameninţând cu rechemarea ambasadorului, conform Reuters.

Iranul este poate cel mai nemulţumit, deoarece toate aceste acorduri seamnănă, mai degrabă, cu o alianţă formată de SUA împotriva acţiunilor sale de influenţă în regiune. Despre Iran, Trump a spus că Intenţionează să ajungă la un acord major şi că îl va ajuta în orice mod posibil, dar trebuie să aştepte până după alegeri.