14 mai 2024

Moldova semnează un pact de securitate şi apărare cu UE

Florin Jipa

UE va aproba un plan de cooperare în domeniul Apărării cu Republica Moldova. UE şi Moldova vor coopera în schimbul de informaţii, achiziţii şi pregătire. Rusia a ameninţa Moldova că merge pe urmele regimului de la Kiev.

Sursă foto: X

Republica Moldova şi UE sunt pe cale să îşi aprofundeze cooperarea în domeniul apărării, trecând peste ameninţările Moscovei, scrie Financial Times.

Principalele domenii de cooperare militară sunt schimbul de informaţii, pregătire şi instruire, exerciţii militare comune şi achiziţii de armament.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ameninţa încă din martie că Moldova riscă să calce pe urmele regimului de la Kiev, făcând referire la dorinţa majorităţii moldovenilor de a se alătura UE.

Rusia se opune ca foste ţări sovietice, precum Ucraina, Moldova şi Georgia să se alăture Uniunii. Pentru a împiedica acest lucru, ameninţă cu războiul, poartă un război în Ucraina, a acaparat 20 la sută din teritoriul Georgiei, refuză să retragă militarii din Transnistria şi sprijină grupurile separatiste de pe teritoriul Moldovei.

Moldova a declarat toamna trecută de Rusia reprezintă a ameninţare la adresa securităţii şi are tratate de cooperare cu mai multe ţări, inclusiv cu Franţa şi românia.

România sprijină armata Moldovei în special în învăţământ, în pregătirea şi instruirea militarilor, dar şi în asistenţă pentru reformă.

Atâta vreme cât Ucraina rezistă pe poziţii, nu este niciun pericol din exterior pentru Moldova, dar rămân mereu provocări interne, cum au fost anul trecut, când grupuri controlate şi plătite de la Moscova au încercat să răstoarne puterea de la Chişinău.