15 mai 2023

Moldova se retrage din CSI

Florin Jipa

Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI (Comunitatea Statelor Independente) şi se vor iniţia demersuri în Parlament pentru denunţarea Acordului CSI, „o organizaţie creată de Rusia pe ruinele URSS”, anunţă preşedintele Parlamentului, conform TVR.

Sursă foto: Administratia Prezidentiala

Preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunţat astăzi într-o conferinţă de presă că Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI. Decizia a fost luată după consultări cu preşedintele Maia Sandu, partidul PAS şi cetăţenii, a precizat Igor Grosu, conform TVR Moldova.

„În următoarea şedinţă a biroului Parlamentului vom face un demers către premierul Recean privind denunţarea Acordului. CSI este o organizaţie creată de Rusia pe ruinele URSS,” a precizat Grosu.

„După 30 de ani a devenit clar că aflarea Republicii Moldova în structurile CSI nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, să rezolvăm conflictul transnistrean. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de şantajul în plină iarnă,” consideră politicianul moldovean.

Ultimele ţări care s-au retras din CSI au fost Georgia (2008) şi Ucraina (2014), după invaziile armatei Rusiei pe teritoriile acestor state.

În cazul acestor ţări, Rusia a încălcat toate cele patru principii care stau la baza CSI: recunoaşterea reciprocă şi respectarea suveranităţii statelor membre; egalitatea în drepturi; neamestecul în treburile interne; renunţarea la aplicarea forţei.

Doar nouă din cele 15 ţări foste sovietice mai fac acum parte din CSI: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan şi Uzbekistan.