21 februarie 2019

Mohammed Javad Zarif: Iranul nu poate exclude posibilitatea unui conflict militar cu Israelul

Mircea Olteanu

Mohammed Javad Zarif, Ministrul de Externe al Iranului, a acuzat Israelul de "aventurism" în legătură raidurile de bombardament israeliene în Siria, adăugând că Teheranul nu poate exclude posibilitatea unui conflict militar între Iran şi Israel.

Sursă foto: Mediafax

Zarif a declarat pentru cotidianul Sueddeutsche Zeitung că Iranul este în Siria la invitaţia regimului de la Damasc, în timp ce Israelul încălca spaţiul aerian libanez şi sirian, precum şi legile internaţionale.

"Observăm aventurism din partea Israelului, iar aventurismul este întotdeauna periculos", a declarat Zarif.

Întrebat dacă crede că este iminent un conflict militar între Iran şi Israel, Zarif a răspuns: "Nu, dar nu putem exclude această posibilitate".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul a efectuat sute de atacuri aeriene şi cu rachete în Siria în ultimii ani şi îşi va intensifica operaţiunile militare în urma retragerii trupelor americane din această ţară.

Forţele israeliene au efectuat în Siria mai multe atacuri aeriene şi cu rachete în cursul conflictului civil din această ţară, vizând în special transporturi de armament iranian spre mişcarea şiită libaneză Hezbollah, dar şi obiective controlate de forţele iraniene sau cele sprijinite de Teheran.