21 iunie 2019

Mohammad Javad Zarif: Drona americană doborâtă de Iran a decolat din Emiratele Arabe Unite

Andrei Vacaru

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că drona americană pe care Gardienii Revoluţiei din Iran au doborât-o decolase de pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Drona americană a decolat din Emiratele Arabe Unite şi a intrat fără drept în spaţiul aerian iranian. A fost doborâtă la ora 04:05 (...) în apropiere de Kouh-e Mobarak. Am recuperat părţi ale dronei militare americane în apele noastre teritoriale, unde a şi fost doborâtă”, a anunţat ministrul pe Twitter.

Gardienii Revoluţiei din Iran au doborât o dronă „de spionaj” a Statelor Unite, care zbura în zona provinciei Hormozgan, situată în sudul Iranului. Drona Triton, fabricată de compania Northrop Grunmman, are o autonomie de zbor de peste 24 de ore şi poate atinge o altitudine de peste 16 kilometri. Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.