30 august 2018

Mogherini cere statelor membre UE să îşi asume mai multă responsabilitate în problema imigranţilor

Teodora Marinescu

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a cerut statelor membre joi să dea dovadă de mai multă responsabilitate pentru imigranţii salvaţi în Marea Mediterană, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Noul guvern al Italiei a adoptat o abordare mult mai strictă faţă de imigranţi, refuzand să mai debarce oamenii salvaţi în Marea Mediterană dacă UE nu va găsi o soluţie pentru redistribuirea imigranţilor extracomunitari ajunşi pe teritoriul italian.

Disputa reprezintă un obstacol pentru operaţiunea navală Sophia, prin care UE încearcă să combată traficul uman în Marea Mediterană. Statele membre UE au stabilit că toţi imigranţii salvaţi în cadrul operaţiunii Sophia vor fi debarcaţi în Italia.

Roma cere schimbarea acestor reguli, ameninţând că îşi va închide porturile ambarcaţiunilor care transportă imigranţi.

Mogherini a argumentat că fluxul ridicat de imigranţi care ajung într-un stat membru reprezintă o problemă comună a Uniunii Europene şi nu doar a Italiei.

"Din această cauză avem o operaţiune navală a UE şi de aceea consider că, deşi este o discuţie dificilă, ar fi benefic dacă ţările membre şi-ar asuma mai multă responsabilitate în acest proces", a declarat Mogherini.

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a făcut apel la Italia să nu compromită operaţiunea Sophia.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului italian al Apărării, Italia va propune joi o modalitate de a stabili centre de coordonare pentru distribuirea imigranţilor salvaţi în cadrul operaţiunii Sofia în statele membre UE.

Mogherini a propus redistribuirea voluntară a imigranţililor în statele membre, însă a informat că "până în acest moment nu a existat un consens".