03 iulie 2019

Modificări la salarizarea cadrelor militare şi pensiile militare de stat, adoptate de Camera Deputaţilor

Alexandru Costea

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de modificare şi completarea a Legii privind statutul cadrelor militare prin care sunt aduse "clarificări" de ordin juridic după apariţia unor acte normative noi în domeniul salarizării şi pensiilor militare de stat.

Sursă foto: Mediafax

Deputaţii au adoptat, miercuri, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Reglementarea este motivată de clarificarea "unor situaţii juridice punctuale care se impun a fi corelate odată cu apariţia unor acte normative noi în domeniul salarizării şi pensiilor militare de stat".

"De asemenea, se urmăreşte stabilirea nivelului structurilor la care se constituie consiliile de onoare, modul de constituire, procedurile de lucru ale acestora, precum şi alte aspecte procedurale pentru aplicarea prevederilor secţiunii referitoare la procedura disciplinară şi reglementarea modului de provenienţă a subofiţerilor în activitate din celelalte instituţii care aparţin Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, altele decât Ministerul Apărării Naţionale", conform raportul de administere cu amendamente.

Printre modificările admise de deputaţi este şi cea referitoare la prelungirea mandatelor cadrelor militare pe poziţii temporare cu aprobarea conducătorului instituţii. În prezent, legea prevede posibilitatea de prelungire a mandatului cu cel mult un an, aprobată de ministrul Apărării.

Articolul 77 1 se modifică şi va avea următorul cuprins: “Art 77 1. - Cadrele militare în activitate pot îndeplini, temporar, prin împuternicire, atribuţiile unei alte funcţii vacante sau al cărei titular lipseşte o perioadă mai mare de o lună, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale, pentru o perioadă de până la 6 luni, interval care poate fi prelungit cu aprobarea conducătorul insituţiei, în aceleaşi condiţii".

De asemenea articolul 90 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Cadrele militare în activitate, care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, nu pot fi trecute în rezervă pe timpul cât se află în incapacitate temporară de muncă, fiind internate în spitale ori sanatorii, se găsesc în concedii medicale sau în concediu pentru creşterea copilului, iar cadrele militare femei, nici în perioada gravidităţii, a concediului de risc maternal şi a celui de maternitate, acordate potrivit art.15. Dispoziţiile alin. 1 nu se aplică celor care urmează să fie trecuţi în rezervă potrivit prevederilor art. 85 alin. 1 lit. g), h), j), k), l), m) şi n), art. 87 şi 88".

Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat, Senatul fiind Cameră decizională în acest caz.