17 februarie 2024

Moartea lui Alexei Navalnîi: Poliţia din Rusia reprimă protestele. Cel puţin 100 de persoane au fost arestate

Andreea Tobias

Poliţia din Rusia a luat măsuri drastice împotriva persoanelor care s-au adunat pentru a marca moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi - un grup pentru drepturile omului susţinând că cel puţin 100 de persoane au fost arestate.

Sursă foto: Mediafax

Imagini şi fotografii din cele mai mari două oraşe ale Rusiei - Moscova şi Sankt Petersburg - au arătat ofiţeri care au smuls pancarte de la protestatari şi i-au târât pe alţii de la monumentele improvizate în memoria lui Navalnîi.

Jurnaliştii prezenţi la Moscova, la un monument ridicat în cinstea victimelor represiunii sovietice, au fost, de asemenea, filmaţi în timp ce erau reţinuţi.

O femeie aflată la faţa locului a declarat pentru Sky News: "Tot ceea ce se întâmplă în aceşti ani, pe teritoriul ţării mele iubite, este o ruşine."

O alta a adăugat: "Sunt furioasă, desigur. În sfârşit, l-au ucis".

Potrivit grupului rus pentru drepturile omului, OVD-info, cel puţin 100 de persoane au fost arestate în opt oraşe, inclusiv Moscova, Sankt Petersburg şi Krasnodar, în timpul adunărilor organizate pentru a marca moartea lui Navalnîi.

Deşi poliţia nu a oferit detalii despre arestări, procurorii i-au avertizat pe ruşi să nu participe la niciun protest în masă în Moscova.

Această decizie vine după ce disidentul Navalnîi, încarcerat, un critic principal al preşedintelui Vladimir Putin, care a militat împotriva corupţiei oficiale şi a condus proteste majore împotriva Kremlinului, a fost confirmat mort vineri, la vârsta de 47 de ani.